Podnikatelé doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR na jeho cestě do Japonska

07.11.2014 14:00

Celkem 15 zástupců českých firem v čele s Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR), převážně z vědecko-výzkumných odvětví, doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka na jeho oficiální návštěvě Japonska ve dnech 9. - 13. listopadu.

Podnikatelé doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR na jeho cestě do Japonska
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Českou republiku a Japonsko spojuje úspěšná a dlouholetá tradice vzájemných vztahů, v rámci které zaujímá klíčovou roli především obchodně-ekonomická spolupráce. „Je pro nás velmi potěšující, že se naše hospodářské vztahy v průběhu několika let rozšířily z obchodu se zbožím rovněž do sféry investic anebo oblasti služeb,“ komentuje viceprezident HK ČR Bořivoj Minář, který podnikatelskou misi do Japonska vede, a pokračuje: „Významnou a neopomenutelnou roli však zaujímá i spolupráce ČR a Japonska v oblasti výzkumu a vývoje.“ Této skutečnosti je ostatně přizpůsobeno i složení podnikatelské delegace, která však kromě vědecko-výzkumných odvětví reprezentuje i farmaceutický, strojírenský či potravinářský průmysl. Firmy míří do Japonska s jasnými cíly - nalézt spolehlivého partnera pro zastupování na tamním trhu, partnera pro spolupráci na výzkumných projektech anebo pro výrobní spolupráci.

Během programu podnikatelské mise se zástupci firem setkají se svými japonskými protějšky na obchodních a průmyslových komorách v Osace, Sakai a také v Tokiu. V plánu je i návštěva centrály JETRO - Japan External Trade Organization, tedy obdoby českých agentur na podporu obchodu a investic, která byla v minulém týdnu spoluorganizátorem akce HK ČR - Den Japonska, a která nabízím zájemcům o japonský trh širokou škálu služeb. Čeští podnikatelé budou moci navštívit i firmy, které již v ČR významné investice mají - např. Toyota Motor Corporation, Toray Corporation či Panasonic.

V průběhu cesty jsou k podpisu připravena i dvě memoranda - Memorandum o spolupráci při mírovém využití jaderné energie v ČR a Memorandum o spolupráci mezi agenturami JETRO a CzechInvest na podporu českých a japonských podnikatelů.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 60 regionálních komorách a 81 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…