Podnikatelská mise HK ČR do Moldavska byla úspěšná

04.03.2013 15:20

Čeští podnikatelé, kteří se zúčastnili podnikatelské mise organizované Hospodářskou komorou České republiky při příležitosti pracovní cesty prvního místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga do Moldavska, hodnotí setkání se svými moldavskými protějšky kladně. Většina z nich navázala v Kišiněvě cenné kontakty nebo jednala o spolupráci na konkrétních projektech.

Podnikatelská mise HK ČR do Moldavska byla úspěšná
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Doprovodnou podnikatelskou misi považuje za přínosnou i viceprezident HK ČR Josef Cílek, který se v Moldavsku setkal s tamním místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí, dále s ministrem dopravy a v neposlední řadě s prezidentem moldavské hospodářské komory. „Myslím, že mise do Moldavska patří do kategorie úspěšných misí. Je zřejmé, že zájem o české podniky a výrobky je na straně Moldavska veliký. Domnívám se však, že je nezbytně nutné zlepšit podmínky financování našich vývozů. Je potřeba znovu vyhodnotit zařazení tohoto teritoria do skupiny sedm. Na základě takového vyhodnocení by se dalo doporučit přehodnocení pojistného zařazení Moldavska mimo jiné v kontextu zájmu a výsledků jednání této mise,“ uvedl viceprezident HK ČR Cílek.

„Komerční sektor by rozhodně případnou změnu zařazení Moldavska do lepší kategorie uvítal. Při výběru lokálního partnera je velmi důležité jeho správné ohodnocení včetně eventuálních referencí dalších subjektů. V případě správného výběru nebude společnost svého rozhodnutí vstupu na moldavský trh litovat,“ reagoval jeden z členů podnikatelské mise působící ve finančním sektoru.

Vladimír Kovalčuk, generální ředitel CZ VEHA a jednatel KERN s.r.o., odlétá z Moldavska s několika zajímavými kontakty: „Misi hodnotím úspěšně, především z hlediska počtu zájemců o spolupráci s námi a o vytvoření společných projektů. Se společností TINTORETO SRL jsme projednali případnou spolupráci na projektu výroby speciálních ocelí. Největší distributor náhradních dílů pro automobilový průmysl projevil zájem o náš segment výrobků gumárenského průmyslu, například pneumatik pro automobily a zemědělské stroje. V neposlední řadě firma INCOMAS SA má zájem o dodání speciální oceli z České republiky a Evropy. Tento podnik také projevil zájem o společný projekt týkající se výroby ocelových konstrukcí. V rámci mise v Moldavsku jsem rovněž uskutečnil jednání s našimi stávajícími dlouhodobými partnery, mezi které se řadí mimo jiné i Huť MMZ - Moldavský metalurgický závod. V případě tohoto závodu jsme distributory na evropském trhu,“ řekl.

Podnikatelské mise do Moldavska se zúčastnila mj. společnost Fineline s.r.o., která v rámci Česko-moldavského podnikatelského fóra jednala o účasti v tendru na výstavbu vedení vysokého napětí. „Jednali jsme se zástupcem Ministerstva hospodářství Moldavské republiky. Na základě tohoto jednání, v rámci kterého jsme vyjádřili náš zájem o tendr na výstavbu vedení vysokého napětí, zašleme přes velvyslanectví přihlášku oficiální cestou. Energetika všeobecně je v Moldavsku perspektivním oborem. Především proto, že Moldavsko má během 3 let investovat až 42 milionů eur do rozvoje sítí vysokého napětí. Kromě toho jsme uskutečnili jednání s moldavskou developerskou společností, s kterou jsme jednali o nabídce na prodej developerského projektu v centru Kišiněva.

Projekt bude následně vyhodnocen. Podnikatelskou misi, kterou organizovala Hospodářská komora ČR, hodnotíme velmi pozitivně, ať už po stránce organizačního zajištění či kvality bilaterálních jednání,“ řekl Jiří Ondráček, výrobní ředitel FINELINE s.r.o.

Misi do Moldavska hodnotí kladně i Přemysl Jasiok, jednatel firmy Kovojas s.r.o.: „Naše firma je zaměřena na kovoobrábění. V Moldavsku jsme navázali kontakt s dodavatelem materiálu a rovněž jsme se seznámili se zástupci společnosti INCOMAS, se kterými jsme se dohodli na zaslání výkresů typických náhradních dílů pro nacenění výroby,“ uvedl.

Hospodářská komora České republiky otevírá dveře českým podnikatelům do zahraničí. HK ČR dlouhodobě pomáhá českým firmám při prosazování jejich podnikatelských záměrů a zájmů v zahraničí, informuje je o podmínkách vstupu na zahraniční trhy, podporuje vyhledávání a navazování kontaktů s potenciálními partnery v zahraničí a umožňuje jim účast na nejrůznějších mezinárodních akcích určených pro malé a střední podnikatele.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…