Podzimní část 14. ročníku festivalu Devět bran uctí památku Jiřího Krejčíka

04.10.2013 10:25

Ve dnech 7. až 13. října 2013 proběhne v Divadle Komedie podzimní část 14. ročníku festivalu Devět bran. Ta je náhradou za letní část, která se měla uskutečnit v Divadle pod Palmovkou, avšak musela být nicméně z důvodu poškození divadla povodněmi zrušena.

Podzimní část 14. ročníku festivalu Devět bran uctí památku Jiřího Krejčíka
Foto: red
Popisek: Festival 9 bran

14. ročník festivalu Devět bran je věnován slovenské židovské kultuře. Záštitu nad festivalem přijali prezidenti obou zemí, tedy jak Miloš Zeman, tak Milan Gašparovič. Program je – jako každý ročník festivalu – složen z hudebních vystoupení, filmových projekcí a divadelních představení. Prezentovat se v rámci podzimní části bude například vynikající a mnoha prestižními cenami ověnčený bratislavský divadelní soubor Astorka Korzo´90 s představením Franze Kafky Zámek. V rámci hudební části vystoupí Kaschauer Klezmer Band, dále romský hudebník Mario Bihári a skupina Bachtale Apsa. Kromě těchto slovenských uměleckých souborů vystoupí v rámci festivalu také zástupci českých umělců, které bude reprezentovat Divadlo Komedie v představení Past, v hudební části to pak budou skupina Menorah a legendární undergroundová kapela DG 307 s Pavlem Zajíčkem.

Festival Devět bran rovněž uctí památku vynikajícího režiséra Jiřího Krejčíka, který bohužel v srpnu letošního roku zemřel. Jiří Krejčík byl dlouhá léta v přátelském vztahu s Arnoštem Lustigem, který byl až do své smrti v únoru 2011 prezidentem festivalu Devět bran. Promítat se budou Krejčíkovy filmy Polnočná omša a Božská Ema, kde hrají vynikající čeští i slovenští herci. K jednotlivým filmovým projekcím budou přizváni rovněž tvůrci a návštěvníci festivalu tak budou mít jedinečnou možnost s nimi o jejich práci diskutovat.

Vstupenky budou zdarma k dispozici v pokladnách Divadla Komedie a lze je rezervovat také telefonicky na čísle 775 962 515 nebo formou e-mailu na festival9bran@seznam.cz.

Zbývá jen doplnit, že jarní část festivalu se konala ve slovenské metropoli Bratislavě, a to za účasti českých umělců (např. Divadlo Ungelt, skupiny DG 307 a Menorah). Poté festival v rámci projektu Vlak Lustig ve dnech 20. – 27. srpna 2013 vyrazil na turné po Slovenské republice, kdy na šesti nádražích za obrovského zájmu proběhla představení divadelní hry Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Vlak se poté se stejným představením na deset dní přesunul na nádraží Praha – Bubny, kde byly pro obrovský zájem přidány dvě představení. Celkově vidělo představení na Slovensku a v Praze bezmála 5000 lidí.

Mgr. Pavel Chalupa, ředitel festivalu Devět bran


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…