Policejní prezidium se stalo oficiálním partnerem odborů Pro Libertate. A co ministr vnitra Rakušan? Stále dělá mrtvého brouka!

31.01.2022 17:29 | Tisková zpráva

Řada Krajských ředitelství Policie ČR i hasičských záchranných sborů už uznala legitimitu Odborové organizace Pro Libertate. Nyní ji potvrdilo také Policejní prezidium, které se tak stává oficiálním partnerem odborů. Jedním z mála, který je dosud neuznal a jejich legitimitu stále popírá, je ministr vnitra Vít Rakušan.

Policejní prezidium se stalo oficiálním partnerem odborů Pro Libertate. A co ministr vnitra Rakušan? Stále dělá mrtvého brouka!
Foto: prolibertate.cz
Popisek: Pro Libertate - logo

Jednání a postupné zakládání odborových organizací členů IZS pod hlavičkou Pro Libertate začalo v listopadu loňského roku. A důvody k tomuto kroku byly jasné. „Jako neočkovanému mi není dovolen vstup do posilovny ani do bazénu, nemám možnost věnovat se fyzické přípravě, ačkoli mi povinnost se soustavně fyzicky připravovat, ukládá služební povinnost,“ říká hasič Jan z Pardubického kraje.

„Nesmím jezdit na školení ani si rozšiřovat kvalifikaci, prý, protože už tu taky zanedlouho nemusím být,“ uvádí policista Tomáš z Plzně a své kolegy doplňuje jihomoravský policista Pavel: „Denně pociťuji nátlak od nadřízených, protože nejsem naočkovaný. Třeba při rozvrhu služeb jsem zařazován výhradně na služby bez příplatků a mimo svátky a vydělám si tak výrazně méně, než očkovaní kolegové.“

„V praxi vidíme, že diskriminace a šikana neočkovaných na pracovišti je závažné téma. A to i mimo sbory Integrovaného záchranného systému. Mnoho zaměstnavatelů si vydává vlastní pravidla, překračuje mimořádná opatření, ale i pravomoci ze zákoníku práce. Někteří členové již dostali i vytýkací dopis pro nedodržování protiepidemických opatření, což považujeme za zcela protiprávní přístup. Proti všem těmto věcem zasahujeme s cílem obnovit na pracovišti přátelské prostředí bez jakékoliv šikany či diskriminace neočkovaných zaměstnanců,“ konstatuje Ondřej Svoboda, místopředseda odborů.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

„Zahájili jsme také jednání s Úřadem pro ochranu osobních údajů, Státním úřadem inspekce práce a dalšími s cílem dohodnout se na tom, jak mají být proticovidová opatření správně realizována pracovištích, aby nedocházelo k porušování práv zaměstnanců,“ doplňuje Tomáš Nielsen, předseda odborů.

Odborová organizace Pro Libertate zřídila v průběhu dvou měsíců téměř tři desítky základních organizací. Působí u provozovatelů kritické infrastruktury, v nemocnicích, zdravotnických záchranných službách, u poskytovatelů elektrické energie, řízení pozemní i letecké dopravy atd.

„Věříme, že nezůstaneme jedinou odborovou organizací, kterou téma férového zacházení se zaměstnanci, kteří využívají svého práva svobodně se rozhodnout o svém zdraví, zajímá. Jsme připraveni naše kroky vůči zaměstnavatelům, státu, koordinovat tak, abychom dosáhli výsledků co nejdříve,“ říká na závěr Ondřej Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…