Policie ČR: Kvůli pyrotechnickému průzkumu se možná bude Svítkov evakuovat

16.01.2019 9:20

Aktuální informace pro občany Pardubic a okolí.

Policie ČR: Kvůli pyrotechnickému průzkumu se možná bude Svítkov evakuovat
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

 

Při stavebních pracích v katastru obce Svítkov bývá součástí příprav stavebních projektů pyrotechnický průzkum. Ten má odhalit, zda se v dané lokalitě nenachází nevybuchlá munice z dob druhé světové války, kdy byly Pardubice terčem několika náletů. Při provádění magnetometrického měření byl nyní v této lokalitě, ve zhruba třímetrové hloubce, zjištěn odraz od kompaktního neznámého předmětu.  Zda jde o nebezpečnou munici, nebo třeba o kus starého železa, napoví až ověřovací sonda. Pokud by v zemi skutečně byla nevybuchlá munice, muselo by být okolí nálezu v okruhu jednoho kilometru evakuováno a munice deaktivována a odvezena.

Potvrdí-li sonda v příštích dnech podezření, že jde o nevybuchlou bombu, policie i další dotčené orgány začnou situaci okamžitě řešit. Město i policie jsou připraveni neprodleně, všemi dostupnými prostředky (pouliční rozhlas, web města, policie, sociální sítě, média) informovat obyvatele v okolí místa nálezu a požádat je o součinnost při nutné evakuaci, která by s největší pravděpodobností proběhla v sobotu 19. ledna 2019 v brzkých ranních hodinách.

Pokud bude pyrotechniky nález munice potvrzen a bude muset nastat plánovaná evakuace dle krizových plánů, veřejnost se tuto informaci dozví nejpozději v pátek 18. ledna 2019 ve 14 hodin na webech www.policie.cz, www.pardubice.eu, FB  a Twitteru Policie ČR a města Pardubice a také ve vysílání ČRo Pardubice. Proto žádáme občany, kterých se tato informace týká, aby v rámci svých možností sledovali dostupná média. Bohužel informaci o nařízení evakuace nebudeme vědět dříve. Odpovědnost za provedení zásahu bude mít Policie ČR – Pyrotechnická služba PČR a proto jediné relevantní informace bude v průběhu celého zásahu poskytovat výhradně tisková mluvčí policie a to na webu Policie ČR a na sociálních sítích policie.

I když v tuto chvíli není možné přesně říci, co se v zemi skutečně ukrývá, chce město Pardubice a Policie ČR o možné hrozbě informovat v předstihu. Obyvatelé dotčeného území tak mají čas se na eventualitu evakuace připravit a naplánovat si například víkendový odjezd z Pardubic. Evakuace by se týkala zhruba 3100 obyvatel žijících v okruhu jednoho kilometru od místa nálezu. Pro ty, kteří nemohou, nebo nechtějí, opustit Pardubice by bylo zřízeno v pardubické Aréně evakuační středisko. „Jsme připraveni zajistit převoz lidí do evakuačního střediska a následně i zpět domů, a to vozy MHD označenými nápisem Evakuace. Na akci jsou připraveny se podílet jednotky požární ochrany, Policie České republiky a Městská policie Pardubice,“ řekl vedoucí oddělení krizového řízení pardubického magistrátu Jiří Kyncl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…