Policie ČR: Kybernetický útok na Ukrajině

27.02.2022 7:34 | Tisková zpráva

V rámci prováděného monitoringu veřejných zdrojů byl dne 15. února 2022 specialisty Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) detekován aktuální článek na webu zpravodajské agentury REUTERS, ve kterém byl popsán skutečně rozsáhlý kybernetický útok na bankovní systém Ukrajiny.

Policie ČR: Kybernetický útok na Ukrajině
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
Rozsah útoku byl tak silný, že nebylo možné u některých bankomatů vybírat finanční hotovost. Zároveň byl zaznamenán masivní kybernetický útok na Ministerstvo obrany Ukrajiny. Jak z prvotních zpráv ve sdělovacích prostředcích vyplynulo, součástí útoku měly být IP adresy z České republiky.

V rámci mezinárodní spolupráce si v reakci na tuto událost policejní specialisté NCOZ vyžádali podrobnější informace a zahájili prověrku, zda skutečně byl veden kybernetický útok z území České republiky. Již z prvotních zjištění vyplynulo, že jde o typický „spoofing“. Princip tohoto útoku je v „podvržení“ IP adres, ze kterých zdánlivě útok pochází, které ovšem v reálném světě nejsou k nezákonné činnosti využity, a útočník se cíleně tímto podvržením snaží zamaskovat svou skutečnou IP adresu. Bylo konstatováno, že některé české IP adresy, které kybernetický útočník podvrhl, nebyly ani v daný čas v internetové síti využívány.

Na akci spolupracoval další speciální útvar, který svými zjištěními potvrdil závěry NCOZ. Tento typ zneužití českých IP adres část odborné komunity nazývá „útokem pod cizí vlajkou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …