Policie ČR: Létejte bezpečně a legálně

15.08.2022 19:27 | Tisková zpráva

V době předsednictví policisté hlídají více také vzdušný prostor.

Policie ČR: Létejte bezpečně a legálně
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Amatérská hračka pro moderní zábavu nebo profesionální nástroj pro odbornou práci. Řeč je o dronech neboli bezpilotních letadlech. Ty nejmenší se vám mohou vejít do dlaně a velikost těch největších se může pohybovat kolem 20 metrů. Postupem času s rozšiřováním nabídky a dostupnosti strojů přichází nejen nová éra záběrů a dalšího využití, ale také nebezpečí, které hrozí jejich nesprávným užíváním. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Drony mohou ohrožovat jak naše soukromí, tak fyzickou bezpečnost, ať už náhodně, nebo cíleně. Náhodné škody mohou způsobit drony, které se vymknou kontrole a neovladatelně padají k zemi nebo se připletou do dráhy vrtulníku či letadla. A zde platí přímá úměra – čím větší dron tím větší může způsobit škodu. Ať už se ve vzduchu pohybujete na místech, kde nemáte co dělat, z jakéhokoliv důvodu, pravidla jsou pro všechny stejná. ZDE

Vzorový příklad špatného úsudku a vyhodnocení prostoru pro létání můžete vidět v našem videu pod textem. Piloti Letecké služby Policie ČR létají mimo jiné také tzv. „záchranku“. Na palubě spolu s pražskou záchrannou službou spěchají k vážným případům a pacienty následně převážejí do nemocnic. Špatný úsudek nebo záměrné nerespektování pravidel tak v lepším případě vedou k úhybnému manévru a krizové situaci na palubě vrtulníku. V horším případě může dojít ke střetu a ohrožení celé posádky. Fotografie z takových střetů na první pohled vypovídají o tom, jak nebezpečná kolizní situace nastala. Nejsou však ohroženi jen naši piloti, ale také piloti zdravotnické záchranné služby, komerčních letů a obecně může být ohrožen veškerý letový provoz.

V době předsednictví ČR v Radě EU, od 1. července do konce ledna 2023, zajišťuje Policie ČR bezpečnost všech akcí spojených s #CZPRES, ať už jde o bezpečnost všech účastníků, tedy zahraničních hostů, chráněných osob nebo i široké veřejnosti. (ZDE) Drony představují moderní bezpečnostní hrozbu budoucnosti. Ohrožení jejich nárazem je v oblasti širší bezpečnosti zřejmě ta menší hrozba. Vysoké riziko s sebou přináší jejich téměř neviditelná přítomnost a možnost přenosu nebezpečných látek či výbušnin. Proto jsou v průběhu opatření zavedena všemožná omezení, která se netýkají jen dopravy v Praze či jiných koutech naší republiky, ale také vzdušného prostoru.

Na valné většině území Prahy, které se dotkne omezení v rámci #CZPRES asi nejvíce, je velice problematické s dronem legálně vzlétnout. Základním důvodem je, že bez speciálního povolení není možné létat nad hustě zastavěnou oblastí, ale také že se zde nachází například ochranná zóna letiště či chráněné objekty, jako je například Pražský hrad. Je možné, že po dobu zvýšeného dohledu na bezpečnostní situaci, zejména ve vzdušném prostoru hlavního města, budou zřízeny omezené, zakázané nebo jinak omezené prostory pro provoz bezpilotních leteckých prostředků – tyto informace bude možné dohledat nejjednodušeji v DronView - ZDE

Policie ČR disponuje prostředky k monitoringu a lokalizaci dronů a jejich operátora. V období jednoho méně exponovaného měsíce prováděla sledování vzdušného prostoru. Výsledky byly i přesto překvapující – přes 800 neschválených letů, z toho přes 300 jich bylo nad hranicí 120 m,  dalších 17 letů nad 300 m a jeden dron se nacházel dokonce ve výšce 1,5 km. Pohyb ve výšce nad 120 m je kritický pro už ve vzorovém příkladu uvedený průlet vrtulníků.

Již před předsednictvím ČR v Radě EU jsme se začali zaměřovat na problematiku nelegálních letů. Policisté ochranné služby detekují zejména rizikové případy, tedy ty, které jsou již mimo viditelnost pilota ve výšce více než 120 m nebo nad hustě osídleným prostorem. Při této speciální akci se na základě lokalizačních informací policisté z pohotovostní motorizované jednotky zaměřují na piloty bezpilotních letadel, a pokud shledají pochybení a podezření z přestupku podle zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, věc zadokumentují a následně prostřednictvím základního útvaru věc oznámí na Úřad pro civilní letectví. Pokuta od správního orgánu se za takový, na první pohled malý, prohřešek pohybuje od 50 000 Kč do 5 mil. Kč. Před počátkem předsednictví ČR v Radě EU jsme při nárazových akcích detekovali 800 dronů. Ve vysoce rizikovém prostoru jsme jich zaznamenali a zkontrolovali 70. Důvod k předání na základní útvar a následně jejich konání museli policisté oznámit na Úřad pro civilní letectví k dalšímu projednání ve 25 případech. Pouze tři zkontrolovaní operátoři dronů měli vše v pořádku.

Naším cílem však není sankcionovat každého pilota dronu, nýbrž zajistit bezpečnost jak nad naším hlavním městem, tak nad zbytkem celé republiky. Dále chceme vysvětlit široké veřejnosti, jak správně a legálně létat. Zábava vás tak nemusí přijít na zbytečně velké peníze, když se budete řídit základními radami.

Důležité je, že již od 31. 12. 2020 platí v Evropské unii na základě nařízení (EU) 2019/947 nová společná pravidla pro provoz dronů. Řízení letového provozu vám v nich usnadnili orientaci a vytvořili chytrého rádce jménem Dronald - ZDE. Zadejte základní údaje o svém dronu či plánovaném letu a Dronald vám obratem poskytne důležité informace o pravidlech, které je nutné dodržovat. Za Dronaldem stojí tým odborníků z oblasti letecké legislativy, a proto se na jeho informace můžete vždy spolehnout.

Úřad pro civilní letectví v dohodě s Ministerstvem dopravy vydal opatření obecné povahy (OOP), kterým se s účinností od 31. 12. 2020 stanovují dodatečné podmínky pro všechny druhy provozu bezpilotních letadel spadajících do působnosti prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/947. Jedná se zejména o pravidla provozu v okolí letišť, ve zvláštních prostorech (nebezpečných, omezených, zakázaných apod.), v hustě osídlených oblastech a v ochranných pásmech vybraných území, sítí či objektů. Také jsou tímto přenesena na úroveň opatření obecné povahy vybraná pravidla z Doplňku X leteckého předpisu L 2 (ZDE), Pravidla létání (který se od 31. 12. 2020 neaplikuje pro civilní UAS, jejichž provozovatelé nejsou držiteli dříve vydaných národních povolení). ZDE

Na závěr shrnutí pár důležitých doporučení, které byste měli dodržovat před tím, než vzlétnete. Aneb, jak správně „dronovat“ aby to bavilo i vaši peněženku.

Licence - Do konce roku 2020 jste pro běžné létání s dronem žádnou licenci nepotřebovali. Situace se však změnila a tzv. řidičák na dron potřebuje každý, kdo s bezpilotním letadlem chce vzlétnout. Vaše registrace bude platit ve všech zemích EU.

Podstoupit musíte registraci provozovatele, registraci pilota a také splnit test. Potřebné informace naleznete na stránkách - ZDE

Registrace dronu – Registraci podléhají všechny drony vybavené kamerovým senzorem bez ohledu na váhu či velikost.

Dron mějte stále pod dohledem – Drtivá většina pilotů dronů se registruje v tzv. open kategorii. V celé této kategorii platí, že musíte létat tak, že na stroj vidíte.

Bezpečnost – před tím, než vzlétnete, se musíte ujistit, že nad konkrétním místem můžete opravdu vzlétnout. Systém bezpilotního letadla už vás většinou na špatné jednání upozorní. Prozkoumejte také mapový nástroj ŘLP ČR, s. p. pro předletovou přípravu dálkově řídících pilotů UAS v České republice - ZDE, který se dá stáhnout také jako aplikace do vašeho zařízení. Pokud i přesto chcete vzlétnout tam, kde nesmíte, můžete o povolení zažádat Úřad pro civilní letectví (UCL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…