Policie ČR: Napadení telefonů nebezpečným virem

27.09.2018 11:43

Krajští kriminalisté řeší již pět případů, které se objevily v republice. Uživatelé přišli v důsledku viru v telefonu a napadení bankovnictví o téměř dva milióny korun. Kriminalisté Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se zabývají již pěti případy napadení mobilního telefonu s operačním systémem Android neznámým virem typem trojský kůň.

Policie ČR: Napadení telefonů nebezpečným virem
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle všeho využil neznámý pachatel k páchání trestné činnosti aplikaci pro operační systém Android s názvem „QRecorder“ nacházející se v oficiálním obchodě Google Play. Z běžně používané aplikace, která slouží k nahrávání telefonních hovorů, se po její aktualizaci ve druhé polovině měsíce září 2018 stala hrozba, neboť obsahovala malware typu trojský kůň, na základě kterého pachatel získal zejména přístupové údaje k internetovému bankovnictví a SMS zprávám uživatele. Po získání těchto přístupových údajů do internetového bankovnictví si pak neznámý pachatel minimálně v 5ti případech převedl z účtů poškozených částku bezmála 2 milióny korun na bankovní účty u ČSOB, a. s. a České spořitelny, a. s..

Většinu bankovních účtů si ve zmíněných bankovních domech zřídil muž jménem Andrei Grasu (od rumunské policie bylo již potvrzeno, že se jedná o falešné jméno i předložené doklady) a z nich pak následně neznámá osoba vybírala z bankomatů na území hlavního města Prahy odčerpané finanční prostředky z napadených účtů poškozených. Podobu neznámého muže zachytily bezpečnostní kamery. Pokud jej někdo pozná, nebo ví, kde se tento muž nachází, ať kontaktuje policisty na linkce 158, anebo se obrátí na kterékoliv obvodní oddělení (foto pod článkem).

Jednání zatím neznámého pachatele kvalifikovali kriminalisté jako podezření z trestného činu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku s možnou trestní sazbou až 8 let odnětí svobody.

V tuto chvíli je aplikace "QRecorder" z Google Play odstraněna, tedy není možné ji z oficiálního obchodu s aplikacemi pro operační systém Android stáhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…