Policie ČR: Neoprávněně čerpaná dotace

12.09.2019 21:43

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podat obžalobu na dva bývalé manažery Dopravního podniku Ostrava a.s. (DPO).

Policie ČR: Neoprávněně čerpaná dotace
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Návrh na obžalobu je podán pro trestné činy dotační podvod, poškození finančních zájmů Evropské unie a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Trestných činů se oba obvinění měli dopustit v roce 2009 v souvislosti s dotací z ROP Moravskoslezsko na renovaci vozového parku drážních vozidel, která se měla týkat mimo jiné i 15 kusů dosluhujících tramvají T3. Modernizace 15 tramvají však podle výsledků vyšetřování měla být předražena o cca 74 milionů korun.

Obviněné osoby měly dále v rozporu s dotačními pravidly zahrnout pod dotační titul i tři již zrenovované tramvaje, které měla jedna obchodní společnost od DPO zakoupit jako „montážní sady“ a následně tyto tramvaje, na kterých nebyly provedeny žádné úpravy, měl DPO odkoupit zpět za částku o cca 9,6 milionu korun vyšší, kdy kupní cena již podle našich závěrů byla ze 40 procent hrazena z dotačních prostředků uvedeného ROP.

Z těchto důvodů měla být dle výsledků vyšetřování na celý projekt „Renovace vozového parku drážních vozidel“ neoprávněně čerpána dotace v celkové výši cca 234 milionů korun.

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…