Policie ČR: Obvinění osob z obchodování s lidmi

04.05.2018 10:57

Kriminalisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) rozbili strukturu organizované skupiny obchodníků s lidmi. Na akci s krycím názvem BRIDGE spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Oddělení koordinace boje proti moderní formě otrokářství.

Policie ČR: Obvinění osob z obchodování s lidmi
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Kriminalisté NCOZ v uplynulých dnech zadrželi a následně obvinili tři občany České republiky (dva muže a jednu ženu) z trestných činů: obchodování s lidmi, vydírání, znásilnění a dvojí manželství. V této věci navíc policisté našeho útvaru obvinili z trestného činu obchodování s lidmi další českou ženu, která se trvale zdržuje ve Velké Británii.

Skupina osob měla minimálně v období let 2012 – 2017 nabízet na Mostecku „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii osobám ze sociálně slabého prostředí. Následně měli obvinění dopravit do Manchesteru minimálně 15 osob (11 mužů a 4 ženy), kterým dle našich závěrů ihned odebrali doklady a pod pohrůžkami či dokonce za použití násilí je měli nutit k různým činnostem. U žen se jednalo o pouliční prostituci či poskytování sexuálních služeb domlouvané přes inzertní weby. Muži zas měli vykonávat různé pomocné práce, např. u mycích linek či v restauraci. Nikdo z poškozených nedisponoval slibovaným pracovním povolením a od obviněných nedostávali téměř žádné peníze. Hlavní organizátor měl navíc dle našich závěrů po dobu tří měsíců znásilňovat jednu z těchto žen. Dotyčný muž kromě jiného uzavřel před několika týdny s další obviněnou ženou v České republice manželství, přestože oba již byli v minulosti oddáni ve Velké Británii s jinými partnery.

Obviněná žena, která se trvale zdržuje ve Velké Británii, měla zprostředkovávat sexuální služby, uveřejňovat inzeráty na internetu a následně inkasovat peníze.

V rámci operace BRIDGE provedli kriminalisté NCOZ na území České republiky čtyři domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Ve Velké Británii byla v rámci akce s názvem HELFORD provedena jedna domovní prohlídka.

Všechny tři osoby obviněné v České republice vzal dne 20. dubna 2018 soudce do vazby.

Na případu se aktivně podíleli pracovníci Europolu, Eurojustu, státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a styčný důstojník Policie České republiky ve Velké Británii. Při úkonech v České republice asistoval našim kriminalistům policista britského Oddělení koordinace boje proti moderní formě otrokářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…