Policie ČR: Odstřelovač cizinecké policie obhájil titul

15.08.2018 7:35

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku se konal jubilejní 20. ročník policejního mistrovství ČR ve střelbě z odstřelovací pušky s mezinárodní účastí. Závodníky potrápily vysoké teploty i proměnlivý vítr.

Policie ČR: Odstřelovač cizinecké policie obhájil titul
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Své střelecké dovednosti přijelo na severní Moravu poměřit 110 závodníků – členů policejních a armádních bezpečnostních složek a pozvaní hosté z 13 zemí světa. Dvě a více dvoučlenných družstev vyslala Čína, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Slovensko, Belgie, Německo a veteráni USA a Ruska. Po jednom Estonsko, Lotyšsko, Izrael a Slovinsko. Nejpočetnější zastoupení měla Česká republika, kterou reprezentovalo 60 odstřelovačů – ze zásahových jednotek (ZJ) a speciálních jednotek Policie ČR, cizinecké policie, Armády ČR, Vojenské akademie Vyškov a Vojenské policie.

„Cílem této již tradiční soutěže je porovnat úroveň vycvičenosti mezi členy speciálních jednotek a umožnit jim výměnu praktických zkušeností z reálných zákroků a zahraničních misí, které jsou zvláště pro začínající odstřelovače velice cenné,“ uvedl ředitel mistrovství plk. Mgr. Marek Adam z Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Soutěž si za dobu svého konání získala vysokou prestiž v ČR i na mezinárodní úrovni.

Nepřítelem snipera je vítr

Třídenní kládí prověřilo fyzickou odolnost střelců, jejich zkušenosti, trpělivost, preciznost i schopnost přizpůsobit se povětrnostním podmínkám. Na rozlehlé střelnici Daskabát, kde soutěž probíhala na čtyřech stanovištích, překračovala teplota 34 stupňů a foukal proměnlivý vítr. „Střelci byli v pracovních uniformách, přesouvali se z místa na místo, nosili pušku, náboje a veškeré potřebné vybavení, což bylo ve velkém horku poměrně náročné i na fyzickou kondici,“ zmínil hlavní rozhodčí mistrovství nprap. Pavel Prchlík. Správně zamířit a zasáhnout daný cíl vyžaduje nejen potřebné zkušenosti, znalosti balistiky, ale i maximální koncentraci a pozornost. „Velkou roli zde hraje i vítr a teplota, kterou musí sniper zohlednit před výstřelem. K tomu pomohou balistické tabulky a jeho deník odstřelovače,“ vysvětlil rozhodčí Prchlík a dodal, že těm nejzkušenějším k přesnému zásahu napomůže i pohyb větví stromů v místě cíle.

Mnohdy rozhodují milimetry

První dva dny byly věnovány soutěži jednotlivců. Odstřelovači vystřídali denně čtyři stanoviště, kde plnili vždy tři střelecká cvičení na různé vzdálenosti od 20 do 728 metrů. „V instruktáži jim rozhodčí vysvětlil, jak bude daná situace vypadat, na jaké vzdálenosti budou střílet, v jaké poloze, kolik nábojů a jaký mají časový limit,“ přiblížil nprap. Prchlík. Standardní střelecká poloha odstřelovače je vleže s oporou pušky. Náročnější je střelba z nestandardních poloh – vsedě, vkleče nebo ve stoje. „U některých cvičení mohl závodník v určené poloze použít k podepření zbraně např. batoh, stativ, podložku nebo jiné vybavení, které měl u sebe,“ upřesnil rozhodčí.

Střelecká cvičení byla zaměřena na střelbu v reálných situacích a vycházela z potřeb policejních činností. K nejobtížnějším úkolům patřila střelba na terče, kde byl vyobrazen útočník a rukojmí, kterého odstřelovač nesměl zasáhnout. „Při reálném zákroku mohou rozhodovat i milimetry,“ uzavřel Prchlík.

Závodilo se i ve dvoučlenných týmech, kde se především kladl důraz na synchronizaci a komunikaci mezi oběma střelci. Závodníci absolvovali taktický parkúr, při kterém museli společně řešit reální situace v časovém limitu.

Mistrem ČR je podruhé za sebou „strážce“ letiště

Titul mistra ČR obhájil loňský vítěz, policista cizinecké policie, který z rukou ředitele Marka Adama převzal putovní pohár pro vítěze. Prvenství obhájil v soutěži Policejního mistrovství České republiky 2018 v kategorii jednotlivců i dvojic. O mezinárodní zlato jej letos připravil závodník z Ukrajiny. Náš nejlepší střelec skončil na 6. místě a na 5. příčce v soutěži týmů, což je ve světové konkurenci hezký výsledek. „Z vítězství mám radost, ale zároveň mě mrzí, že jsem neobhájil i mezinárodní titul. Mám motivaci se dále zlepšovat, protože odstřelovač se svým zásahem nemůže být nikdy spokojen,“ uvedl s úsměvem mistr ČR.

Policejní mistrovství České republiky 2018 (kategorie týmy)
1. tým cizinecké policie
2. tým ZJ Jihomoravského kraje
3. tým ZJ Moravskoslezského kraje

Policejní mistrovství České republiky 2018 (kategorie jednotlivci)
1. policista cizinecké policie
2. policista ZJ Moravskoslezského kraje
3. policista ZJ Jihomoravského kraje

Mezinárodní mistrovství České republiky 2018 (kategorie týmy)
1. tým z Ukrajiny
2. tým ze Slovenska
3. tým ze Slovenska
5. tým cizinecké policie
6. tým ZJ Jihomoravského kraje
11. tým ZJ Severomoravského kraje

Mezinárodní mistrovství České republiky 2018 (kategorie jednotlivci)
1. závodník z Ukrajiny
2. závodník z Ukrajiny
3. závodník ze Slovenska
6. policista cizinecké policie (mistr ČR 2018)
12. policista ZJ Severomoravského kraje
15. policista ZJ Jihomoravského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…