Policie ČR: Osm osob je obviněno z pracovního vykořisťování

14.03.2019 12:13

Detektivové odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v pondělí 4. března 2019 zadrželi organizovanou skupinu osmi osob, která se na území České republiky měla dopouštět „pracovního vykořisťování“ občanů Filipín.

Policie ČR: Osm osob je obviněno z pracovního vykořisťování
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle našich závěrů tato organizovaná skupina od roku 2015 sjednávala na Filipínách (osobně nebo přes internet) dobře placenou práci v České republice, a to za přesně daných podmínek. Po příletu do naší země však Filipínci (muži i ženy) měli být nuceni vykonávat jinou činnost, pracovat více hodin a to za minimální odměnu. Jednalo se především o práci v salónech krásy či kosmetických službách (např. modeláž nehtů) v jižních Čechách u hranic s Rakouskem. Některé ženy dokonce měly být v několika pražských „privátech“ nuceny poskytovat sexuální služby.

Šest mužů (z toho dva cizinci) a dvě ženy (z toho jedna cizinka) bylo následně obviněno z trestného činu obchodování s lidmi. Čtyři obviněné osoby vzal soudce do vazby.

V rámci úkonů trestního řízení kriminalisté NCOZ provedli sedm domovních prohlídek a 11 prohlídek jiných prostor a pozemků. Při nich mj. zajistili jako „výnos z trestné činnosti“ několik milionů korun v hotovosti a na bankovních účtech (v různých měnách – koruny, USD, Euro) a dále dvě legálně držené krátké střelné zbraně.

Všem obviněným hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody od 5 do 12 let.

Na realizaci případu s krycím názvem Nemesis se podíleli i příslušníci Služby cizinecké policie a Útvaru rychlého nasazení. Kriminalisté NCOZ dále spolupracovali s oblastními inspektoráty práce v Českých Budějovicích, Plzni a Karlových Varech. V rámci programu Ministerstva vnitra na podporu a ochranu obětí obchodování s lidmi se do případu zapojila i nevládní organizace La Strada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…