Policie ČR: Policisté rozbili mezinárodní organizovanou skupinu převaděčů

15.03.2019 18:23

Policisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), v úzké spolupráci s policisty Národní jednoty boje proti nelegální migraci Slovenské republiky, Státní hraniční stráže Ukrajiny a Hraniční stráže Polské republiky, rozbili tento týden při mezinárodní operaci „LONG WAY“ organizovanou skupinu, která se měla zabývat „převaděčstvím“.

Policie ČR: Policisté rozbili mezinárodní organizovanou skupinu převaděčů
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Tato organizovaná skupina čítající nejméně 35 osob působila podle našich závěrů na území šesti států (SRN, České republiky, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Maďarska). Společný zákrok policistů probíhal od pondělí 11. března 2019 na území České republiky, Slovenska, Polska a Ukrajiny. Bylo provedeno více než 20 domovních prohlídek, při kterých došlo k zajištění cca jednoho milionu korun v hotovosti, střelných zbraní, fragmentů padělaných dokladů a několika osobních automobilů.

Organizovaná skupina měla více než jeden rok z Ukrajiny do České republiky a dále pak do SRN zajišťovat převozy nelegálních migrantů z oblasti jihovýchodní Asie (Vietnam, Bangladéš a Srí Lanka). Za dobu dokumentování případu bylo zjištěno 16 případů, při kterých došlo k převozům či pokusům o převoz 100 nelegálních migrantů. Za každého z nich měla být inkasována částka vyšší než 2500,- USD. V rámci prověřování bylo zjištěno, že migranti měli platit za cestu ze svých domovských států do zemí západní Evropy (zejména Německa, Francie a Velké Británie) částku až 22.000 USD. První cesta migrantů z domova měla dle našich závěrů vést letecky do Ruské federace či na Ukrajinu, kde si je měli převzít další členové organizované skupiny. Ti jim měli zajistit ubytování a stravu i následný přesun k vnější hranici Schengenského prostoru. Odtud se migranti vydali na pěší přechod hranice z Ukrajiny na území Polska, Slovenska či Maďarska, a to za pomoci převaděčů, často vybavených maskováním a dalšími technickými prostředky. Po vstupu na území Schengenského prostoru byli migranti nakládáni do předem připravených vozidel a poté přepravováni přes tranzitní země (Slovensko, Polsko či Maďarsko) do Prahy. Zde jim byl dopřán odpočinek a sociální zázemí, než byli dále přepraveni do SRN.

Při „realizaci“ případu bylo na území České republiky zadrženo 12 osob (občanů zemí bývalého Sovětského svazu). Ty byly následně obviněny z trestných činů „organizování a umožnění nelegálního překročení státní hranice“, „napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky“ a „padělání a pozměnění veřejné listiny“. Sedm obviněných bylo dne 13. března 2019 vzato soudcem do vazby. Při zadržení osob s kriminalisty NCOZ spolupracovali i kolegové z Útvaru rychlého nasazení.

Obviněným hrozí v případě pravomocného rozsudku tresty odnětí svobody až na 8 a 10 let.

Prověřováním bylo dále zjištěno, že část osob působila zároveň v jiné organizované skupině, která se měla zabývat výrobou a opatřováním padělaných dokladů. Došlo k zadokumentování čtyř případů, při kterých tato skupina působící na území více států (zejména v České republice a na Ukrajině) vyrobila a distribuovala nejméně 30 padělků osobních dokladů států EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…