Policie ČR: Vysoké tresty za stamilionové krácení daní

12.12.2021 21:23 | Tisková zpráva

Osm let odnětí svobody a peněžité tresty ve výši 10 a 5 milionů korun. Takové tresty na podzim potvrdil odvolací soud u dvou hlavních organizátorů jedné z nejrozsáhlejších kauz, kterou řešila tzv. Daňová Kobra.

Policie ČR: Vysoké tresty za stamilionové krácení daní
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V uvedené věci šlo o jeden z prvních případů (více ZDE), který v roce 2015 rozjel nově vzniklý tým Daňové Kobry. Ten v rámci provedené realizace zadržel na Kladensku třicet osob napojených na několik desítek firem.

Firmy předstíraly, že se věnují stavebním činnostem, ze kterých vykazovaly vysoké obraty. Následně předkládaly u příslušných finančních úřadů daňová přiznání k dani z přidané hodnoty, ve kterých uplatňovaly nároky na nadměrné odpočty, které si nechávaly proplatit.

Tímto jednáním byla způsobena škoda ve výši téměř 300 milionů Kč.

Společně s hlavními organizátory bylo pro zločin „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“ odsouzeno dalších 25 osob. Obžalovaní, kteří stáli v hierarchii řízení této skupiny výše, byli odsouzeni k nepodmíněným trestům. Osobám, které byly v postavení tzv. bílých koní, soud tresty podmíněně odložil. Odsouzeným byly rovněž uloženy citelné peněžité tresty. Vyšetřování případu dozorovalo, a následně podalo obžalobu, Krajské státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…