Policie ČR: Významná ocenění pro policejní prevenci

12.10.2021 22:11 | Tisková zpráva

V rámci Národních dnů prevence, které se uskutečnily 6. 10. a 7. 10. v Plzni, byla udělována významná ocenění na poli prevence kriminality. Policejní preventivní aktivity získaly ocenění hned v několika různých kategoriích.

Policie ČR: Významná ocenění pro policejní prevenci
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Evropská cena prevence kriminality – národní kolo 2021

Evropská cena prevence kriminality (ECPN) oceňuje každoročně nejlepší projekt na poli prevence kriminality a podporuje tak výměnu zkušeností dobré praxe.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
Do celoevropského klání postupují vítězové národních kol.  Nominovat bylo v letošním roce možné projekty s tématem „šikana a násilí mezi nezletilými“. Z policejních projektu si ocenění za třetí místo odnesli jihomoravští preventisté. Preventivní projekt Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje nese jednoduchý název „Šikana“ a věnuje se kyberšikaně, kyberkriminalitě a rizikové komunikaci na sociálních sítích.

Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2021

Cenu vyhlašuje Ministerstvo vnitra prostřednictvím odboru prevence kriminality již od roku 2011.  Smyslem soutěže je ocenění úspěšné preventivní práce v terénu a podpora výměny zkušeností a dobré praxe. Pro rok 2021 bylo Republikovým výborem pro prevenci kriminality zvoleno téma „Prevence kriminality v době pandemie“. Do soutěže mohly být nominovány projekty, jejichž realizátorem je územní samosprávní celek, dobrovolný svazek obcí, útvar Policie České republiky, středisko Probační a mediační služby nebo právnická osoba věnující se prevenci kriminality na místní úrovni.

Policejní prezidium České republiky nominovalo do soutěže projekt „Jsme v tom společně“. Ten si v náročné pandemické době, která vyvolávala u veřejnosti spoustu otázek, kladl za cíl poskytovat souhrnné srozumitelné informace z různých oblastí. Preventivní výzvy a rady byly cíleny na širokou veřejnost a distribuovány tak, aby se dostaly i k těm nejzranitelnějším. Důležitou cílovou skupinou byli senioři, kteří často zůstali z důvodu omezujících opatření izolováni od svých blízkých. Projekt získal mezi nejlepšími projekty na místní úrovni krásné druhé místo. „Ocenění za naši práci si velmi vážím. Vlivem pandemie jsme se nečekaně ocitli v situaci, kdy klasické postupy a nástroje preventivní činnosti nemohly být realizovány. Typická terénní práce prakticky vymizela, to se ale nedá říci o rizicích. Nezbytně jsme proto potřebovali najít nové informační kanály pro přenášení informací občanům, což se nám ve spolupráci s kolegy z krajských ředitelství nakonec podařilo. Jsem pyšná na to, jak i v náročných podmínkách policejní prevence zafungovala,“ doplňuje vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová.   

Poděkování ředitele odboru prevence kriminality 2021

Speciální ocenění v podobě poděkování ředitele odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR si vysloužil projekt „Ztracený ať zůstane jen jeden“ realizovaný v roce 2021 Úřadem služby kriminální policie a vyšetřování a oddělením prevence Policejního prezidia ČR. Projekt byl tematicky provázán s tzv. Pomněnkovým dnem, kterým si každoročně připomínáme problematiku pohřešovaných dětí. Mediální tváří informační kampaně se stal populární zpěvák Marek Ztracený. „Jsem opravdu rád, že se nám podařilo Marka Ztraceného pro spolupráci získat. Propojení závažné problematiky pohřešovaných dětí se jménem i texty písní populárního interpreta zajistilo tématu velkou pozornost veřejnosti, která je pro vypátrání živého a zdravého dítěte velmi důležitá," připomíná vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Ján Rybár.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…