Policie prověřila bezpečnost škol v celém kraji

28.10.2014 20:34

V pondělí, 27. října 2014, se na Krajském úřadu Libereckého kraje, za přítomnosti hejtmana Martina Půty a krajského policejního ředitele plk. Mgr. Vladislava Husáka uskutečnila tisková konference. Tiskové konference se zúčastnili také ředitel Základní školy Rádlo Miroslav Hradecký a ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a VOŠ v Liberci Josef Šorm.

Policie prověřila bezpečnost škol v celém kraji
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Jejím tématem byla reakce na události posledních dní ve Žďáru nad Sázavou (14. 10. 2014), kdy se psychicky narušené žena dostala do objektu střední školy a s nožem v ruce zaútočila na dvě studentky, které zranila a usmrtila 16letého chlapce.

S ohledem na tento tragický čin požádal hejtman Libereckého kraje vedení policie o prověření, jakým způsobem jsou školská zařízení schopna eliminovat vstup cizích osob do svých objektů a čelit tak možným excesům a jakým způsobem může být policie preventivně nápomocna při předcházení takových činů.

Vedení Policie ČR, kromě aktualizace kontaktů na kompetentní osoby, které budou v případě jakýchkoliv problémů kontaktovat policisty, provedlo i dotazníkové šetření s cílem zmapovat, jak jsou školy schopny účinně reagovat na vstup cizích osob do svých zařízení a zajistit bezpečnost nejen žáků, ale i pedagogů.

„Zmapovali jsme více jak tři sta padesát školských zařízení (mateřské školy, základní a střední školy) a výstupy předali vedení Libereckého kraje. Rovněž jsme vyzdvihli tři případy dobré praxe, které se jeví z našeho pohledu jako optimální,“ sdělil plukovník Vladislav Husák z krajské policie.

„Nyní je na zvážení škol, zda budou tato doporučení akceptovat,“ dodal Husák.

Vedení krajské policie rovněž vycházelo z projektu realizovaného v roce 2013, kdy se napříč krajskými ředitelstvími nacvičovala modelová situace – tzv. aktivní střelec. Jeho cílem bylo vyzkoušet, nacvičit a zjistit systém připravenosti všech složek IZS.   Policisté při cvičení získali mnoho podnětných informací a zejména si vyzkoušeli, jak lze v těchto situacích reagovat. I přesto je vždy nutné zohlednit konkrétní podmínky, situaci a spoustu dalších faktorů.

„Děkuji všem policistům, že se  v tak krátké době dokázali zmapovat situaci na mateřských, základních a středních školách celého Libereckého kraje. Prověření vstupů do školních budov a přijatá doporučení jsou velmi důležité pro informovanost, rodičů, učitelů i žáků. Závěry zprávy předám krajskému resortu školství, aby byly projednány s řediteli našich škol. Obdobně předpokládám, že s doporučeními policie budou pracovat i starostové obcí a měst na školách, které zřizují,“ uzavřel hejtman LK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…