Policisté z odboru pátrání ÚSKPV Policejního prezidia intenzivně spolupracují s kolegy na mezinárodní úrovni

24.07.2016 11:00

Během přibližně 14 dnů se podařilo policistům z odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia zadržet či od zahraničních kolegů převzít a českým justičním orgánům nebo orgánům činným v trestním řízení předat celkem pět hledaných osob.

Policisté z odboru pátrání ÚSKPV Policejního prezidia intenzivně spolupracují s kolegy na mezinárodní úrovni
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Na konci června byl v Dominikánské republice zadržen 45 letý muž, na kterého Krajský soud v Ústí nad Labem vydal příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody pro trestný čin zpronevěry a zadrženému byl uložen trest pět let odnětí svobody. Policistům z odboru pátrání Policejního prezidia se ve velmi krátké době podařilo zjistit, kde se hledaný muž nachází, a právě díky vzájemné intenzivní spolupráci s Policia National de la Rebuplica Dominicana se ho podařilo zadržet a předat do České republiky. Zadržený muž je mimo jiné i uživatel drog a kromě odsouzení je vyšetřován pro jinou zvlášť závažnou hospodářskou trestnou činnost a díky zadržení, tak mohou příslušné policejní orgány provádět další procesní úkony.

Dalším zadrženým hledaným byl 40 letý muž, na kterého vydal Krajský soud v Ostravě příkaz k zatčení pro rozsáhlou hospodářskou a majetkovou trestnou činnost. Policisté muže zadrželi první prázdninový den na zahradě rodinného domu v Praze 6. Zadržený byl příchodem policistů překvapen a nekladl odpor. Soudce Krajského soudu v Ostravě následně rozhodl o vzetí zadrženého do vazby.

Na stránkách nejhledanějších osob Evropy figuroval i 44 letý muž, kterého se podařilo zadržet, díky velice dobré spolupráci policistů z odboru pátrání Policejního prezidia a francouzských policistů ve Francii. Muž byl zadržen na základě Evropského zatýkacího rozkazu pro drogovou trestnou činnost. K zadržení tohoto muže přispěla i výměna informací v rámci Evropské sítě cíleného pátrání ENFAST.

Na základě přímé mezinárodní spolupráci s německými policisty se podařilo 11. července 2016 ve Furth im Wald zadržet další hledanou osobu a tou byl 49 letý muž, na kterého byl vydán Evropský zatýkací rozkaz mimo jiné pro legalizaci výnosů z trestné činnosti. Policisté z odboru pátrání Policejního prezidia lokalizovali tuto osobu původně ve Španělsku a shodou okolností, když se připravoval zásah španělské jednotky cíleného pátrání, odjel hledaný do Spolkové republiky Německo, kde byl následně zadržen.

Poslední zadrženou osobou je 69 letý cizinec, který byl významným členem zločinecké organizace v Itálii. Právě italští kolegové z Polizia di Stato požádali v rámci Evropské sítě cíleného pátrání ENFAST policisty z odboru pátrání ÚSKPV Policejního prezidia o spolupráci a byli poměrně překvapeni, když jim čeští policisté téměř obratem sdělili, že hledaného lokalizovali v Praze. Zde byl také hledaný Ital 14. července 2016 zadržen a umístěn do policejní cely. V současné době probíhá předávací řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…