Pomník k výročí bitvy u Hradce Králové odlijí sochaři z Horní Kalné

27.01.2016 15:44

Válečný pomník symbolizující vztah jezdce ke svému koni se může brzy začít vyrábět. Královéhradecký kraj chce nechat pomník zhotovit v rámci rekonstrukce válečného hrobu obětí prusko – rakouské války z roku 1866 u Střezetic. Předlohou je existující sádrový model akademického sochaře Petra Nováka.

Pomník k výročí bitvy u Hradce Králové odlijí sochaři z Horní Kalné
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Půjde o rozměrné sousoší vytvořené metodou ztraceného vosku. Kromě krajského vkladu se na pomníku bude podílet ještě Ministerstvo obrany. Maximální celková hodnota zakázky bude okolo dvou milionů korun bez DPH. Na výrobu pomníku a doprovodné práce chce kraj uvolnit přes 600 tisíc korun. Zelenou firmě, která má pomník zhotovit, dala Rada Královéhradeckého kraje. Vytvoří ho umělečtí sochaři z Horní Kalné.

„Chceme, aby pomník stál na svém místě ještě před výročím bitvy, jak jsme slibovali. Doufáme proto, že vše půjde hladce a konečně vznikne památeční místo, které bude odpovídat významu bitvy z roku 1866. Parcela, na které bude sousoší stát, je pietním místem a zároveň lokací, kterou vybrali už před 100 lety naši předchůdci, ale dlouhou dobu se nedařilo stavbu pomníku zrealizovat,“ říká náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Kromě výroby pomníku se do prací počítají také sadové úpravy nebo ošetření kamenných částí podstavce. V roce 2014 se ze získaných finančních prostředků povedlo vybudovat přístupovou cestu pro pěší, vybetonovat základ pomníku, obložit ho kamenem a provést hrubé terénní úpravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…