Poslanecká sněmovna: Rozhovor s vyjednavačem EU pro Brexit Michelem Barnierem

14.04.2018 10:39

Ekonomické a politické dopady vystoupení Velké Británie z Evropské unie probírali na výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky poslanci a senátoři s hlavním vyjednavačem pro Brexit Michelem Barnierem při jeho návštěvě Prahy.

Poslanecká sněmovna: Rozhovor s vyjednavačem EU pro Brexit Michelem Barnierem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Jednání se zúčastnil také předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček.

V případě vystoupení Velké Británie ze společného evropského projektu jde podle Michela Barniera o politickou ztrátu a ekonomicky nákladný proces. Nicméně Evropská unie je v budoucnu připravena nabídnout Velké Británii spolupráci v zóně volného obchodu a celní unii. Michel Barnier prezentoval řadu oblastí, které bude třeba upravit vzájemnými smlouvami – ať jde o bezpečnost, obchod nebo dopravu. Příkladem pokračující spolupráce je projekt významných evropských nemocnic na výzkumu rakoviny, jehož součástí je a zůstane nemocnice v Cambridgi.

Michel Barnier konstatoval, že mezi oběma stranami aktuálně panuje shoda v 75 % bodů, jež je třeba smluvně zakotvit. Za důležité označil zabezpečení práv občanů Evropské unie ve Velké Británii po Brexitu. Jako hlavní vyjednavač pro Brexit zodpovídá Michel Barnier rovněž za vypracování politické deklarace o rozsahu vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Tento dokument by měl být hotov do října tohoto roku. 

S vyjednavačem Evropské unie pro Brexit Michelem Barnierem diskutovali předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík, členové výboru pro evropské záležitosti Jaroslav Bžoch, Adam Kalous, Jiří Kobza, František Kopřiva, Helena Langšádlová, Přemysl Mališ, Mikuláš Peksa, Jan Skopeček, Jan Zahradník a členové Senátu Parlamentu České republiky Tomáš Grulich a Libor Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…