Poslanecká sněmovna schválila nová pravidla pro směnárny navržená ČNB

16.11.2018 8:15

Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu zákona o směnárenské činnosti, kterou iniciovala Česká národní banka. Díky ustanovení, které zamezuje vyhlašování tzv. VIP kurzů a dává klientům možnost transakci do tří hodin od jejího provedení stornovat, by měl zákon lépe chránit klienty před nekalými praktikami některých směnáren.

Poslanecká sněmovna schválila nová pravidla pro směnárny navržená ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Téma směnáren v centru Prahy už dlouhodobě rezonuje v průvodcích pro zahraniční turisty a ohrožuje reputaci hlavního města i celé země. Česká národní banka opakovaně řeší stížnosti turistů na činnost některých směnáren, které poskytují nevýhodný kurz nebo účtují neobvykle vysoké poplatky, a provádí ve směnárnách kontroly. V případě porušení zákona ČNB ukládá sankce. Právě za opakované porušování zákonných povinností, které se vztahují k provádění směnárenské činnosti, ČNB v červnu 2018 odebrala licenci směnárně Chequepoint.

Všechny výše uvedené kroky jsou ale až následným zásahem, který nemůže ochránit klienta v okamžiku sjednávání obchodu ve směnárně. ČNB, která nemá zákonodárnou iniciativu, byla hlavním iniciátorem dnes přijaté novely zákona, jejíž hlavní principy v prosinci 2016 předala Ministerstvu financí ČR.

Novela, kterou ještě musí projednat Senát České republiky a podepsat prezident, zamezuje vyhlašování výhodnějších VIP kurzů a upřesňuje požadavky na informace uváděné na kurzovním lístku. Zákazníci budou moci také odstoupit od smlouvy o směnárenském obchodu do tří hodin od jeho uzavření. Předpokládá se, že navrhované změny vejdou v platnost před startem hlavní turistické sezóny.

Zásady bezpečné výměny peněz najdete ve vlogu ČNB na internetových stránkách centrální banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…