Poslanecké sněmovna si připomíná první výročí války na Ukrajině

24.02.2023 18:02 | Tisková zpráva

U příležitosti prvního výročí války na Ukrajině odhalila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se zástupcem ukrajinského velvyslance v ČR Vitalijem Usatyjem originální dílo streetartového umělce Chemise. Dílo inspirované dívenkou z kyjevského bunkru bude k vidění na sněmovním balkonu nad Malostranským náměstím celý následující měsíc. Poslanecká sněmovna si památku nevinných obětí válečného konfliktu na Ukrajině připomněla také symbolickou minutou ticha na začátku své schůze.

Poslanecké sněmovna si připomíná první výročí války na Ukrajině
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Při příležitosti dnešního prvního výročí si Poslanecká sněmovna připomenula památku obětí krvavé války rozpoutané Ruskou federací na Ukrajině.

„V uplynulých dvanácti měsících jsme byli svědky barbarského běsnění ruské armády, která za sebou nechává spoušť, zkázu, která vraždí a mrzačí nevinné civilisty a páchá neprominutelné válečné zločiny. V minulém roce jsme ale byli rovněž svědky i nezdolného odporu ukrajinského národa v čele se statečným prezidentem Volodymyrem Zelenským,“ uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Streetartový tvůrce Dimitrij Proškin známější pod uměleckým jménem Chemis, který je autorem mimo jiné proslulého graffiti portrétu plačícího prezidenta Masaryka, se rozhodl speciálně pro tuto příležitost vytvořit zcela originální dílo. To bylo právě v den výročí za přítomnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové a chargé d'affaires ukrajinského velvyslanectví v ČR Vitalije Usatyje odhaleno na balkoně sněmovního Paláce Smiřických s výhledem na pražské Malostranské náměstí.

Dílo, které bude na místě k vidění do 24. března, zobrazuje postavu malé ukrajinské holčičky. Ta na samém začátku války dojala svět svým zpěvem známé filmové písně přímo z ostřelovaného kyjevského krytu.

„Hrdinství Ukrajinců pro mě ztělesňují nejen vojáci a vojákyně, kteří chrabře brání napadenou vlast se zbraní v ruce. Hrdinství prokazují dnes a denně také lidé jako sedmiletá dívenka Amelia jejíž procítěné pěvecké vystoupení uvnitř ostřelovaného kyjevského bunkru se rázem stalo jedním ze symbolů ukrajinského vzdoru i naděje. A naděje dává smysl našim životům,“ dodala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně Sněmovny následně zahájila jednání Poslanecké sněmovny symbolickou minutou ticha za všechny nevinné oběti války na Ukrajině. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…