Potenciál otevřených dat veřejné správy řešili na půdě NKÚ zástupci úřadů, akademické sféry i neziskového sektoru

23.02.2016 8:45

Dne 19. února 2016 se na půdě Nejvyššího kontrolního úřadu sešli zástupci více jak 30 organizací veřejné správy, akademické sféry a neziskového sektoru, aby na společném pracovním semináři diskutovali o možnostech využití otevřených dat veřejné správy.

Potenciál otevřených dat veřejné správy řešili na půdě NKÚ zástupci úřadů, akademické sféry i neziskového sektoru
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Seminář spolupořádaný Nejvyšším kontrolním úřadem, odborem hlavního architekta eGovernmentu Ministerstva vnitra, Fakultou informatiky a statistiky VŠE v Praze a Matematicko-fyzikální fakultou UK poskytnul prostor pro sdílení zkušeností, příkladů dobré praxe a možností publikace otevřených dat s použitím principů propojených dat.

Na semináři byly představeny příklady využití otevřených dat, nástroje a standardy jejich publikace a způsoby jejich propojování. „Publikace otevřených dat s použitím principů propojených dat umožní vzájemně tato data propojovat, dávat je do souvislostí a hledat jejich ještě efektivnější využití. Našim společným cílem by mělo být tato data využít, proměnit je v informace a tyto informace ve znalosti. Pro NKÚ jsou nesmírně cenným zdrojem informací a pro všechny jsou mocným nástrojem veřejné kontroly. Opomíjet potenciál dat, která shromažďuje veřejná správa, by bylo trestuhodné a hloupé. Proto jsme se rozhodli - jako jeden z prvních českých úřadů – začít ukládat data o NKÚ ve formě otevřených dat do národního katalogu otevřených dat a postupně rozšiřujeme počet datových sad,“ uvedl mimo jiné na semináři prezident NKÚ Miloslav Kala.

Například České správa sociálního zabezpečení na semináři představila případovou studii publikace svých otevřených propojených dat. „Ceníme si toho, že přístup ČSSZ k publikaci otevřených propojených dat byl vybrán jako jeden z příkladů dobré praxe. Během několika měsíců ČSSZ za podpory FIS VŠE zvládla relativně novou odbornou oblast a vzala si ji za svou. Výsledkem je, že ČSSZ od loňského roku veřejnosti - především analytikům, prognostikům, studentům, zástupcům orgánů veřejné správy - nabízí kvalitní otevřena propojená data ve formátu RDF (rovněž i v CSV), tedy 18 datových sad z důchodové oblasti včetně jejich vizualizace. Aktuálně ČSSZ připravuje další datové sady z oblasti lékařské posudkové služby, osob samostatně výdělečně činných a správního řízení," řekla Michaela Hendrychová, ředitelka sekce správy dat sociálního pojištění ČSSZ.

Program semináře a prezentace ke stažení jsou dostupné pod tímto odkazem: http://www.nku.cz/cz/konference-seminare/seminar-opendata-2016/default.htm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…