Potravinářská inspekce: Laboratoř potvrdila významné falšování medu

28.07.2018 11:35

Laboratorní analýzy SZPI potvrdily významné falšování a jakostní prohřešky u medů, distribuovaných na trh pod názvem fiktivního výrobce.

Potravinářská inspekce: Laboratoř potvrdila významné falšování medu
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili v tržní síti v březnu tohoto roku u dvou jihomoravských prodejců několik šarží medů, které byly na etiketě označeny názvem neexistujícího výrobce: Český med, Valašské meziříčí, Česká republika. Ke zboží byl také připojen paragon, uvádějící nepravdivé IČO, název firmy a adresu výrobce: ČESKÝ MED, Bezručova 24, Valašské Meziříčí. Produkty byly mimo jiné doprovázeny falešným certifikátem Výzkumného ústavu včelařského v Dole.

V jednom případě dodavatel zneužíval údaje existujícího tuzemského výrobce a inspekce přistoupila k podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Dodatečné laboratorní analýzy SZPI prokázaly u níže uvedených medů hodnoty, které prokazují záměrné falšování nebo neodborné zacházení, které zásadně mění charakter medu a snižují jeho jakost:

  • Med lesní – medovicový, datum minimální trvanlivosti do 2019. V odebraném vzorku byla zjištěna přítomnost cizích cukrů (med nesmí obsahovat žádné jiné látky, aditiva, s výjimkou jiného druhu medu), med měl světlou barvu oproti tmavohnědé, která je typická pro tento druh a vykazoval netypickou chuť (ovocná, sladová, bylinná) - jeho organoleptické vlastnosti vůbec neodpovídaly medu. Pylová analýza medu prokázala jiný botanický původ, než byl uvedený v názvu výrobku.
  • Český med květový smíšený, datum minimální trvanlivosti do 8. 10. 2019. Analýza prokázala přítomnost cizích cukrů a organoleptické vlastnosti vůbec neodpovídaly medu, tj. med měl netypickou barvu, chuť i vůni a pylová analýza prokázala klamání o uváděném druhu medu.
  • Med lesní medovicový, bez data minimální trvanlivosti a označení šarže. Rozbor prokázal přítomnost cizích cukrů, netypickou chuť i vůni medu a jiný botanický původ medu, než je uvedený v názvu výrobku.

Mimo výše uvedená pochybení prokázaly již prvotní analýzy uvedených medů nevyhovění v parametrech aktivita diastázy (nižší než požadovaná aktivita enzymu diastáza - indikuje sníženou jakost medu ředěním nebo neodborným zacházením), sacharóza a HMF (vyšší než povolená přítomnost hydroxymetylfurfuralu - indikuje sníženou jakost medu).

Vzhledem k těmto zjištěním SZPI doporučuje všem prodejcům a obchodníkům s medem, aby věnovali zvýšenou pozornost autenticitě původu tohoto sortimentu a ověřovali si ji přímo u dodavatelů nebo výrobců medu. V případě pochybností ohledně původu medu nebo při nestandardních a podezřelých praktikách na straně dodavatelů se mohou prodejci obrátit přímo na SZPI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…