Potraviny pro celiaky budou od roku 2015 zřejmě levnější

15.11.2014 15:40

Bezlepkové potraviny mohou od počátku roku 2015 výrazně zlevnit. Sněmovna totiž schválila pozměňovací návrh zákona, díky kterému mají suroviny určené k výrobě potravin pro celiaky nově patřit do nižší desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Vše nyní závisí na schválení Senátu Parlamentu ČR.

Potraviny pro celiaky budou od roku 2015 zřejmě levnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Laboratoře AeskuLab odhadují, že změna se pozitivně dotkne více jak 40 tisíc Čechů, kteří mají celiakii diagnostikovanou. Mnoho Čechů však stále neví, že jejich tělo lepek netoleruje, počet celiaků v Česku tak může představovat až sto tisíc lidí.

„Léky na celiakii neexistují. Jediným řešením, jak se nepříjemných příznaků zbavit, je přísná bezlepková dieta. Cena bezlepkových potravin - jako je speciální mouka nebo těstoviny - je stále velký problém. Pokud se  bezlepkové suroviny dostanou do nižší sazby DPH a sníží se  jejich cena, bude to pro mnohé celiaky znamenat zlepšení jejich života,“ uvádí MUDr. Eva Matoušková, praktický lékař pro děti a dorost z Telče.

Lidé s celiakií mají poškozenou sliznici tenkého střeva, která se stává více propustnou pro různé molekuly a spouštěče autoimunitního procesu. Projekt Bezlepkoví upozorňuje na příznaky a potíže, které jsou s celiakií spjaty. „Od začátku letošního roku jsme v Mostišti diagnostikovali dalších 10 celiaků, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.“ Nerozpoznaná  a  neléčená  celiakie může  vést i k závážnějším nemocem onkologického  charakteru,“ upozorňuje MUDr. Zdeněk Fiala, patolog z laboratoře CEDELAB v Mostišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…