Povodí Labe: Ukončení výstavby suché nádrže Višňová, Víska na Frýdlantsku

30.11.2021 8:37 | Tisková zpráva

Povodí Labe ukončilo výstavbu suché nádrže na Krčelském potoce u obce Višňová, místní části Víska. Suchá nádrž je součástí soustavy protipovodňových opatření pro obce ležící v povodí říčky Smědé.

Povodí Labe: Ukončení výstavby suché nádrže Višňová, Víska na Frýdlantsku
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Suchá nádrž je situována jihovýchodně od obce Víska pod soutokem dvou hlavních zdrojnic potoka. Tím bude v době povodňových průtoků zajištěna transformace povodňové vlny z obou ramen. Účelem stavby je transformace povodňových průtoků do velikosti Q20 a tím zvýšení ochrany nemovitostí situovaných níže na toku Krčelského potoka. V současné době se zde povodňové stavy nižší než Q50 opakují prakticky každoročně.

Jedná se o zemní homogenní hráz délky 215,8 m, šířka hráze v patě hráze 52 m, šířka hráze v koruně 3,5 m. Maximální výška hráze od stávajícího terénu 8,0 m. Ovladatelný retenční prostor nádrže je 48.000 m3, objem nádrže při maximální hladině Q100 je 60.000 m3 . Součástí nádrže je železobetonový sdružený objekt – bezpečnostní přeliv a spodní výpust.

Zhotovitelem stavby byla společnost SMP CZ, a.s., výstavba byla zahájena na konci ledna 2019 předáním staveniště a ukončena v listopadu 2021. Stavební náklady byly 68,8 mil. Kč. Financování stavby bylo zajištěno z dotačního programu Ministerstva zemědělství Prevence před povodněmi - IV. etapa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…