Povodí Labe: Ukončení výstavby suché nádrže Višňová, Víska na Frýdlantsku

30.11.2021 8:37 | Tisková zpráva

Povodí Labe ukončilo výstavbu suché nádrže na Krčelském potoce u obce Višňová, místní části Víska. Suchá nádrž je součástí soustavy protipovodňových opatření pro obce ležící v povodí říčky Smědé.

Povodí Labe: Ukončení výstavby suché nádrže Višňová, Víska na Frýdlantsku
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Suchá nádrž je situována jihovýchodně od obce Víska pod soutokem dvou hlavních zdrojnic potoka. Tím bude v době povodňových průtoků zajištěna transformace povodňové vlny z obou ramen. Účelem stavby je transformace povodňových průtoků do velikosti Q20 a tím zvýšení ochrany nemovitostí situovaných níže na toku Krčelského potoka. V současné době se zde povodňové stavy nižší než Q50 opakují prakticky každoročně.

Jedná se o zemní homogenní hráz délky 215,8 m, šířka hráze v patě hráze 52 m, šířka hráze v koruně 3,5 m. Maximální výška hráze od stávajícího terénu 8,0 m. Ovladatelný retenční prostor nádrže je 48.000 m3, objem nádrže při maximální hladině Q100 je 60.000 m3 . Součástí nádrže je železobetonový sdružený objekt – bezpečnostní přeliv a spodní výpust.

Zhotovitelem stavby byla společnost SMP CZ, a.s., výstavba byla zahájena na konci ledna 2019 předáním staveniště a ukončena v listopadu 2021. Stavební náklady byly 68,8 mil. Kč. Financování stavby bylo zajištěno z dotačního programu Ministerstva zemědělství Prevence před povodněmi - IV. etapa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

11:44 Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohosp…