Povodí Labe: Zajištění bezpečnosti komunikace Křižanovice – Hradiště

25.05.2017 13:50

Na 25. 5. 2017 je naplánováno předání staveniště zhotoviteli akce stabilizace skalního svahu nad dočasně uzavřenou silnicí III. třídy Křižanovice - Hradiště.

Povodí Labe: Zajištění bezpečnosti komunikace Křižanovice – Hradiště
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Při výstavbě hráze vodního díla Křižanovice v letech 1947 až 1953 byla, z důvodu nutnosti realizace levého zavázání hrázového tělesa a napojení nové komunikace na hráz, odtěžena část skalního boku údolí. Skalní svah je značně strmý (60 - 80°) a vysoký (25 m). Zhruba mezi 13 – 15 m je přerušen plošinou. Horninový masiv postupně časem degradoval a nyní je převážně narušen trhlinami a puklinami tektonického původu, přičemž hlavní poruchy jsou rozestoupené na šířku centimetrů až decimetrů. Vlivem vlastností horniny, oslunění, mrazových jevů a činnosti vegetace dochází občas k pádu malých i větších částí horniny na místo pod svahem, na kterém je v těsné blízkosti umístěna komunikace III. třídy (viz přiložené foto). Realizací stavby dojde k zajištění bezpečnosti uvedené přilehlé veřejné komunikace Křižanovice – Hradiště.

Geotechnické posouzení skalní stěny u VD Křižanovice provedl Ing. Jiří Petera – JIP soukromá kancelář pro průzkum a inženýrskou činnost. Projektovou dokumentaci zpracovala firma Geotechnika Holý v roce 2016. Povolení ke kácení bylo vydáno obecním úřadem Křižanovice dne 13. 2. 2017. Sloučené územní a stavební povolení vydal MěÚ Chrudim, stavební odbor dne 6. 3. 2017, rozhodnutí nabylo právní moci dne 23. 3. 2017.

Dne 4. 5. 2017 byla uzavřena smlouva na realizaci díla s firmou HELPING výškové práce s.r.o. Předání staveniště zhotoviteli je naplánováno na 25. 5. 2017, termín dokončení je do 31. 10. 2017.

Předmětem prací je realizace stabilizace skalního svahu v blízkosti VD Křižanovice bezprostředně nad dočasně uzavřenou silnicí č.III/33765. Stabilizace spočívá v očištění skalní stěny na ploše cca 750 m2, odtěžení nestabilních bloků, kotvení skalních bloků, zajištění svahu speciálními ocelovými sítěmi a zřízení těžkého ochranného plotu. Součástí zakázky je i odstranění náletových dřevin včetně kácení 15 ks obtížně přístupných stromů. Dále také zajištění geotechnického dozoru po dobu stavby, zřízení geotechnického monitoringu a jeho měření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…