Povodí Labe varuje před vstupem na zamrzlé vodní plochy

02.03.2018 22:31

V souvislosti s přílivem velmi studeného arktického vzduchu zamrzly veškeré vodní plochy vodních nádrží ve správě Povodí Labe, státní podnik. Nově utvořený led láká veřejnost ke vstupu a k provozování zimních sportů.

Povodí Labe varuje před vstupem na zamrzlé vodní plochy
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Bruslení je činnost, kterou lze považovat za obecné užívání povrchových vod a vstup na led je na vlastní nebezpečí. Na ledové plochy vodárenských nádrží (Hamry, Křižanovice, Vrchlice, Souš a Josefův Důl) je však vstup dle § 30 Vodního zákona přísně zakázán a porušení tohoto zákazu je kvalifikováno jako přestupek dle § 116 Vodního zákona s následně vyplývajícím přestupkovým řízením.

Při vstupu na zamrzlé vodní plochy ostatních nádrží je nutné vždy velmi pečlivě zvážit rizika, která v těchto lokalitách hrozí. Led se na většině nádrží utvořil v několika posledních dnech a místy nemusí být dostatečně pevný. Je nutné si uvědomit, že zejména na nádržích s větším přítokem je ledový příkrov velmi nestabilní. Na vodních nádržích se provádí stálá manipulace s hladinou k vyrovnání odtoku. To může vést k vytváření dutin pod vlastním ledem, k jeho zeslabování a bezpečnost pohybu osob po ledě nemůže být zajištěna. Ledová plocha je v důsledku manipulace často „zavěšena“ i mnoho centimetrů nad skutečnou vodní hladinou. V příštím týdnu se předpokládá oproti aktuálnímu stavu výrazné oteplení a na většině nádrží bude ledová plocha nestabilní a pohyb na ní bude velmi rizikový.

Nebezpečí se vystavují i osoby pohybující se v korytech zamrzlých toků. Tekoucí voda je v mrazivém počasí teplejší než okolí a dle konfigurace břehů je pevnost ledu velmi proměnlivá. V korytě řek a potoků dále hrozí vznik ledových nápěchů. Při jejich uvolnění se průtok může velmi rychle změnit a vážně ohrozit osoby pohybující se v prostorách pod těmito ledovými jevy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…