Povodí Labe zahájí provoz havarijního profilu Hřensko

22.04.2016 19:51

Ve spolupráci s Mezinárodní komisí pro ochranu Labe a Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje proběhne ve čtvrtek 28. dubna 2016 od 13:00 hodin oficiální zahájení provozu havarijního profilu Hřensko. Slavnostní akt se uskuteční za účasti prezidenta Mezinárodní komise pro ochranu Labe, pana Dr. Wendenburga, v místě havarijního profilu (souřadnice 50.8632706N; 14.2281597E).

Povodí Labe zahájí provoz havarijního profilu Hřensko
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

První úvahy o záměru vybudování havarijního profilu na Labi pod Děčínem se objevily v 80. letech minulého století. Důvodem byly časté havárie čistoty vody způsobené především vysokou koncentrací průmyslových podniků podél toku a současně intenzivní lodní dopravou na Labi v úseku Ústí nad Labem až státní hranice u Hřenska. Většina havarijních případů je způsobena plovoucími látkami, poměrně často ropného původu, které lze zachytit nornými stěnami. Potřeba vytvoření technických podmínek pro rychlý a účinný zásah byla podpořena současně tím, že Hřensko je hraničním profilem a několik kilometrů za státní hranicí dochází prostřednictvím břehových infiltrací k odběru labské vody pro vodárenské účely.

Přes podporu ze strany Mezinárodní komise pro ochranu Labe, nebyla příprava a realizace projektu snadná. Nejstarším dochovaným projektem byl návrh z března roku 1990. Na něj navázaly další studie a posuzování variantních řešení, která hledala nejvhodnější lokalitu a konstrukční řešení stavby. Na základě rozboru podmínek proudění, postupové rychlosti hladinového znečištění a přístupových možností byl jako nejvhodnější vybrán profil pod ústím Suché Kamenice, kde byly provedeny terénní úpravy, úprava sjezdu k Labi a břehových partií a osazení vázacích prvků na české straně a za podpory Vodního a plavebního úřadu v Drážďanech také na německé straně. Součástí materiálového vybavení je 270 m norných stěn včetně příslušenství, olejové sběrače a olejové separátory s příslušenstvím, nádoby na uložení závadných látek, elektrocentrála a přívěsný vozík s nástavbou pro transport vybavení. Náklady na vybudování havarijního profilu včetně materiálového vybavení činily cca 5,3 mil. Kč. V případě výskytu hladinového havarijního znečištění bude příslušný zásah provádět Hasičský záchranný sbor Děčín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…