Povodí Moravy připravuje Brněnskou nádrž na koupací sezónu

28.03.2020 19:27

Povodí Moravy, s. p. připravuje ke spuštění opatření, která pomáhají udržet dobrou kvalitu vody v Brněnské nádrži pro nadcházející koupací sezónu.

Povodí Moravy připravuje Brněnskou nádrž na koupací sezónu
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Na začátku dubna bude připravené srážení fosforu na přítoku a také všechny aerační a destratifikační věže. I letos pokračuje Povodí Moravy, s. p. v projektu „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži 2018 – 2022“.

Zatímco srážení fosforu zabraňuje vnosu hlavní živiny pro sinice do hlavního jezera, aerační systém pomáhá okysličovat vodu u dna a promíchává celý vodní sloupec, kdy okysličenou vodu z vrchních vrstev posunuje směrem ke dnu a tím ztěžuje životní cyklus sinic. „Cílem celé naší snahy je udržet pokud možno rovnovážný stav povrchových vod v údolní nádrži Brno. Síran železitý vysráží fosfor, který se díky tomu do nádrže dostane jen ve formě nevyužitelné pro sinice. Fosfor, který je právě pro sinice klíčovou živinou, se ve vodním prostředí vysráží a klesne na dno a stane se jeho neškodnou součástí. Aerační systém zase vodu promíchá a dostane ke dnu více kyslíku a tím zhoršuje podmínky pro výskyt sinic. Systém také přispívá k destratifikaci vodního sloupce, což znamená, že teplota vody u dna a u hladiny je co nejméně rozdílná, a tím opět bráníme masivnímu rozvoji sinic,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

„Zda se nám podaří v letošním roce udržet vodu po celou sezónu ke koupání jako v minulých etapách, to nezávisí primárně na nás, ale na počasí a míře vyprodukovaného znečištění člověkem, které se dostává do nádrže. Naše opatření fungují, ale dopady extrémního počasí na přírodu i procesy v nádrži nejsme schopni eliminovat. Nejedná se totiž o vyčištění nádrže, ale o podporu dosažení rovnovážného stavu nádrže, kdy nepřevládnou podmínky vhodné pro rozvoj toxických sinic. Nádrž je, a musí zůstat živým organismem, součástí vyváženého životního prostředí,“ dodává Gargulák.

Projekt „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“, jehož cílem je snížení dopadů eutrofizace na vodu v přehradě, letos třetím rokem pokračuje ve své třetí etapě (2018-2022). Na provádění opatření finančně přispívá rovným dílem Jihomoravský kraj a Město Brno. Na každý rok projektu je vyčleněno 10 mil. Kč. Vynaložené prostředky na realizaci opatření letos i v předchozích letech projektu nebyly určené na jednorázové vyčištění, ale na kontinuální dlouhodobou úpravu poměrů v nádrži v letním období kdy dochází k nadměrnému rozvoji sinic zejména z důvodu stále velmi vysokého množství člověkem produkovaných živin, které přitéká do nádrže.

I v dalších letech tak bude provozován aerační systém, srážení fosforu na přítoku a v záloze pro případ potřeby bude odstraňování biomasy sinic z hladiny. Dále bude také pokračovat monitoring nádrže v režii Povodí Moravy, s. p. a Krajské hygienické stanice. Opatření k udržení přijatelné kvality vody v letních sezónách provádí Povodí Moravy na Brněnské údolní nádrži od roku 2009.

Připomenutí projektu, aneb jak to funguje:

Aerační systém – zajišťuje provzdušnění a destratifikaci hlavního jezera VD Brno a tím snižuje předpoklad výskytu sinic. Skládá se ze čtyř technologických kontejnerů umístěných na březích Brněnské přehrady a napájených elektrickou energií. Z těchto kontejnerů jsou potom produktovody a vedením napájeny aerační věže, které jsou ponořeny pod hladinou, tyto věže (15 míchacích a 5 opatřených vzduchovací technologií) jsou schopny v letní sezóně okysličovat vodní sloupec a zabránit vrstvení vody dle teploty, kdy u dna bývá voda velice chladná a u hladiny naopak nejteplejší. Běžný rozdíl teploty mezi hladinou a dnem bývá až 10 ºC, při používání aeračního systému tento rozdíl klesá na hodnoty kolem 2 až 3 ºC.

Dávkování na přítoku – zajišťuje aplikaci koagulantu (42 % vodného roztoku síranu železitého), který srážením fosforu zabraňuje tvoření nadměrného množství sinic v letní sezóně. Dávkovací zařízení obsahuje technologický kontejner napájený elektrickou energií a skladovací nádrže na zpevněné ploše. Jedná se celkem o 3 kusy dvouplášťových nádrží, každá o objemu 20 m3. Z kontejneru vede do vodního toku potrubí, které končí perforovanými hadicemi, ze kterých probíhá vlastní aplikace koagulantu. Dávkovací zařízení i aerační systém je pomocí hardware a software napojeno na vizualizaci, která umožňuje dálkově sledovat průběh dávkování a stav provozu aeračního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…