Povodí Odry: Na řece Mohelnici pokračujeme v protipovodňových a revitalizačních opatřeních

17.08.2019 18:38

Na řece Mohelnici v obci Raškovice (v říčním km 1,166 až 1,416) vodohospodáři státního podniku Povodí Odry ukončili další etapu protipovodňových a revitalizačních opatření, aby tak ochránili místní zástavbu před velkou vodou a vodní erozí. Jednalo se o tři spádové objekty v km 1,166, km 1,267 a km 1,416 s celkovými stavebními náklady ve výši 16,5 mil. Kč, z toho třímilionovou dotaci poskytl Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu.

Povodí Odry: Na řece Mohelnici pokračujeme v protipovodňových a revitalizačních opatřeních
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Rekonstrukce spádových objektů spočívala ve vybourání celé poškozené části a vybudování nové železobetonové konstrukce, která byla obložena lomovým kamenem. Kameny v přelivné části spádového objektu byly k betonové konstrukci kotveny pomocí sklolaminátových tyčí. Dno vývaru tvoří zához z lomového kamene s prolitím betonem tak, aby od vrchní plochy kamene zůstalo 20 cm bez prolití jako možný úkryt pro ryby a vodní živočichy. Vývar je ukončen závěrným prahem, který je tvořen železobetonovou konstrukcí, a stejně jako samotný spádový objekt je obložen lomovým kamenem. Ve střední části prahu je vytvořena kyneta (prohloubená část ve dně koryta řeky) umožňující soustředěný odtok z vývaru stupně. U spádových objektů byla u břehu vybudována migrační rampa. Rampa je tvořena betonovou deskou, nad kterou je proveden podklad z betonu, do kterého byly zapuštěny kameny na tvořící dno rampy.

Vodní tok Mohelnice je levostranným přítokem řeky Morávky, do níž ústí na území obce Raškovice. V minulosti bylo na řece vybudováno 20 spádových objektů, které stabilizují koryto řeky a tím chrání okolní zástavbu proti účinkům velkých vod a vodní erozi. Po letech provozu bylo nutné spádové objekty na Mohelnici obnovit. Soustavná rekonstrukce stupňů započala směrem od ústí proti proudu v roce 2015 a 2016, kdy byly obnoveny 4 stupně s nákladem přes 12,6 mil. Kč. Další stavební práce probíhaly na pěti spádových objektech v km 0,648, km 0,753, km 0,858, km 0,962 a km 1,067, což představuje stavební náklad 19,1 mil. Kč. Rekonstrukce druhé poloviny stupňů bude probíhat v letech 2018 až 2020 s nákladem dalších přibližně 35 mil. Kč a hrazení bystřiny Mohelnice tak bude obnoveno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…