Povodí Odry: Vodní dílo Šance bylo bezpečné po celou dobu rekonstrukce

26.07.2018 10:23

Po dobu rekonstrukce vodního díla Šance byla bezpečnost přehrady zajištěna zejména sníženou hladinou na polovinu objemu. Vytvořil se tak prostor pro zachycení povodní. Rovněž byla upravena manipulační pravidla a vodu bylo možné z přehrady dříve a ve větším množství odpouštět.

Povodí Odry: Vodní dílo Šance bylo bezpečné po celou dobu rekonstrukce
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

„Po dokončení hlavních prvků stavby zejména nového bezpečnostního přelivu, navazujícího skluzu a vývaru pod hrází bylo možné přistoupit k plnění nádrže. To bude probíhat regulovaně s omezením rychlosti stoupání hladiny na maximálně 1m za týden a s přestávkami pro ustálení stavu hráze a nezbytná měření technického a bezpečnostního dohledu. Nádrž bude zkušebně napuštěna až po úroveň bezpečnostního přelivu. Kdy se tak stane, bude záležet na přítocích do nádrže. Může to být v následujících měsících, ale také i na jaře příštího roku“, informoval technický ředitel státního podniku Povodí Odry Petr Březina.

Bezpečnost přehrady byla posílena i několika dalšími opatřeními. Byla zvýšena a upravena koruna hráze včetně vlnolamu. Přísypem se zvýšila stabilita hráze a nově byla provedena injekční clona v podloží hráze. Zvýšila se také stabilita svahu nad nádrží v údolí Řečice a to odtěžením jeho horní části a přesunem horniny do jeho dolní části. Modernizací prošla také měřící zařízení sledující stav hráze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…