Povodí Vltavy: Dlouhodobě nepříznivý vývoj hydrologické situace

11.07.2018 14:49

Informační zpráva o situaci na vodních tocích a vodních dílech při výskytu hydrologického sucha v povodí, spravovaném státním podnikem Povodí Vltavy

Povodí Vltavy: Dlouhodobě nepříznivý vývoj hydrologické situace
Foto: Povodí Vltavy
Popisek: Povodí Vltavy

Aktuální situaci lze z pohledu stavu povrchových vod jednoznačně hodnotit jako stav hydrologického sucha. Tento sta v je způsoben dlouhodobě nepříznivým vývojem hydrologické situace, který přetrvává již od roku 2014, a to v podobě postupně narůstajícího deficitu srážek, jejich nepříznivé plošné a časové distribuce, v kombinaci s nadprůměrnými teplotami vzduchu, které jsou příčinou zvýšeného výparu a také souvislé řady několika zimních období s podprůměrnými zásobami sněhové pokrývky.

Povodí horní Vltavy:

Na vodních tocích v povodí horní Vltavy se průtoky dnes ráno pohybovaly nejčetněji v rozmezí hodnot Q 180d – Q 270d (referenční období 1981- 2010). Nejnižší průtoky, kolem hodnot Q 355d - Q 364d a nižší, byly dnes zaznamenány na Nežárce (Rodvínov, Lásenice), Hamerském potoce, Žirovnici, Kamenici a Skalici. Průtoky při těchto vodnostech, které jsou obecně považovány za indikátor hydrologického sucha u povrchových vod, se aktuálně vyskytují nejvíce právě v horním povodí Nežárky.

Povodí Berounky:

Na většině vodních toků v povodí Berounky se průtoky dnes ráno pohybovaly v rozmezí hodnot Q 330d až Q 364d (referenční období 1981-2010), což jsou průtoky hluboko pod hodnotami dlouhodobých průměrů pro měsíc červenec. Průměrné denní průtoky v povodí Berounky se v hlavních sledovaných profilech většinou pohybují v rozmezí 15-35 % dlouhodobého průměru pro měsíc červenec. Výjimkou jsou pouze některé úseky pod vodními nádržemi, kde jsou průtoky vyšší v důsledku jejich nadlepšování. Průtoky při vodnosti Q 355d (nebo nižší) se vyskytují plošně již na většině dílčích povodí a také na samotné Berounce. Absolutně nejnižších vodností je aktuálně dosahováno zejména v povodí horní Mže (Kosový potok, Úhlavka, Úterský potok), Radbuzy, horní Střely a Klabavy, Rakovnického potoka a v některých dalších dílčích povodích.

Ojediněle již evidujeme i zcela vyschlé větší vodní toky (např. Ratibořský potok), přibývá případů zcela vyschlých koryt některých drobných vodních toků nebo stavů, kdy jsou jejich průtoky již na extrémně nízkých úrovních (prakticky neumožňujících obecné nakládání s povrchovými vodami).

Povodí dolní Vltavy:

Na většině vodních toků v povodí dolní Vltavy se průtoky pohybují v rozmezí hodnot Q 330d – Q 355d. Průtoky při vodnosti Q 355d (nebo nižší) se aktuálně vyskytují na Brzině, Mastníku a prakticky na celém toku Sázavy, střední a dolní Blanici a na horních přítocích Želivky (nad VD Švihov). Na Želivce pod VD Švihov je udržován minimální zůstatkový průtok dle příslušných ustanovení manipulačního řádu.

Dle aktuální předpovědi ČHMÚ očekáváme v nejbližších dnech dešťové srážky. Vlivem těchto srážek budou hladiny vodních toků mírně rozkolísané, plošné zlepšení hydrologické situace vlivem těchto srážek neočekáváme. Setrvalý stav lze očekávat na vodních tocích pod vodními díly, kde je udržován minimální zůstatkový průtok, dle platných manipulačních řádů pro jednotlivá vodní díla. Pod Vltavskou kaskádou je na dolní Vltavě udržován minimální zůstatkový průtok v množství 40 m3.s-1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…