Povodí Vltavy: Starostové diskutovali o změnách priorit Vltavské kaskády

30.08.2015 14:06

Ve čtvrtek a v pátek minulého týdne uspořádal státní podnik Povodí Vltavy semináře pro starosty obcí a měst v povodí Vltavy o výsledcích studie „Prověření strategického řízení Vltavské kaskády“, která ukazuje, do jaké míry je Vltavská kaskáda technicky schopná zvýšit ochranu území pod kaskádou před povodněmi a jaké dopady by toto zvýšení mělo na její ostatní funkce. Studie, zpracovaná Stavební fakultou ČVUT, byla poprvé představena ve středu 24. června na společné tiskové konferenci Ministerstva zemědělství ČR a státního podniku Povodí Vltavy.

Povodí Vltavy: Starostové diskutovali o změnách priorit Vltavské kaskády
Foto: pvl.cz
Popisek: Povodí Vltavy - logo

„Starosty jsme chtěli informovat okamžitě po zveřejnění studie, protože jsou to především oni, kdo by se měl do diskuze o případných změnách priorit Vltavské kaskády zapojit, “ řekl RNDr. Petr Kubala, generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy.

Čtvrteční seminář byl určen pro starosty měst a obcí ležících pod Vltavskou kaskádou, kteří si od ní slibují zvýšení ochrany před povodněmi, páteční seminář pro starosty obcí a měst nad Vltavskou kaskádou, pro které naopak posílení ochranné funkce Vltavské kaskády (tedy trvalé snížení hladiny v Orlické a případně Slapské přehradě) představuje ekonomickou hrozbu především v podobě útlumu turistického ruchu.

Tiskovou zprávu k výsledkům studie naleznete ZDE

Studii ČVUT naleznete ZDE

Z diskuze vyplynulo, že starostové obcí pod Vltavskou kaskádou budou pravděpodobně požadovat realizaci varianty, která by zaručila zvýšení retenčního objemu nádrží Vltavské kaskády o 100 až 130 milionů metrů krychlových, což odpovídá variantám 3 . až 4. ze studie ČVUT. Pokud by k tomu došlo, klesla by hladina Orlické přehrady zhruba o 4,5 metru.

Starostové pod Vltavskou kaskádou zároveň navrhují, aby byl zvýšen neškodný průtok na Vltavě v Praze, jako další opatření, které může významně zvýšit ochranu obcí pod kaskádou před povodněmi (objasnění funkce neškodného průtoku najdete na konci tiskové zprávy).

Petr Kubala k tomu sdělil, že Povodí Vltavy samozře jmě zvažuje i variantu zvýšení neškodného průtoku. V současné době zpracovává mimo jiné i studii odtokových poměrů z Vltavské kaskády, která napoví, zda je to možné a jaká opatření a investice by bylo nutné udělat. Jedním z důsledků zvýšení neškodného průtoku na Vltavě v Praze by mohlo být v případě po vodně přetečení některých ochranných valů, které obce pod Vltavskou kaskádou před povodněmi chrání. Studie by měla být hotova v průběhu září 2015.

Na závěr seminářů autor studie ČVUT, docent Pavel Fošumpaur, zdůraznil, že Vltavská kaskáda není za žádných okolností schopná ochránit obce a města na dolním toku Vltavy před povodněmi. Hlavním důvodem je, že do Vltavy se pod Vltavskou kaskádou vlévají dvě neregulované řeky, Sázava a Berounka, které jsou samy o sobě schopné způsobit velkou povo deň, na jejíž průběh může mít Vltavská kaskáda jen minimální vliv.

Proto studie ČVUT pro případ, že by měla být realizována některá z variant zvýšení retenčního prostoru v Orlické přehradě s významným negativním dopadem na ostatní funkce Vltavské kaskády a obce nad Vltavskou kaskádou, doporučuje, aby byla zároveň zv ažována a z pohledu nákladů a výnosů posouzena varianta výstavby přehrady na zatím neregulované Berounce. Tato přehrada by podle docenta Povodí Vltavy státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 - Fošumpaura měla také významný přínos pro budoucí boj se suchem, které by podle současných klimatických modelů mělo Českou republiku v blízké budoucnosti postihovat stále častěji.

Poznámka k problematice neškodného průtoku:

Díky zvýšení bezpečného průtoku v Praze Chuchli například na 2000 m 3 /s by Vltavou pod kaskádou při nastupující povodni proteklo více vody z přicházející povodňové vlny, takže retenční prostor v Orlické nádrži by se začal plnit později. To by vedlo k větší schopnosti Vltavské kaskády ovlivnit průběh povodně a snížit velikost její kulminace. Neškodný průtok je definován jako maximální průtok, který ještě nezpůsobí větší povodňové škody. Zvýšení neškodného průtoku brání nekontrolovaná výstavba podél toku Vltavy pod kaskádou v územích ohrožených povodněmi, ke které došlo v období minulých let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…