Poznejte všechny chutě Čech, Moravy a Slezska

24.10.2013 9:37

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA autorky Petry Pospěchové poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky. Autorka vás provede Valašskem, Slováckem, Brnem, Hanou, Slezskem, Podkrkonoším, Horáckem, Polabím, Prahou, jižními Čechami, Šumavou, Chodskem a Sudety (Kuchařka začíná na východě republiky, kde tradice, včetně těch gastronomických, zůstávají dodnes živé. V dalších kapitolách se čtenář postupně dostává dál a dál na západ, až k německé hranici.) Regionální kuchařka, obsahující recepty slavné i skoro zapomenuté, by neměla chybět v žádné kuchařské knihovně.

Poznejte všechny chutě Čech, Moravy a Slezska
Foto: Archiv
Popisek: Mouka

Jihočeské noky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské polévky – kyselo a hladká ančka, valašský skopový guláš, chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy nebo patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka… regionální pokrmy mají stovky chutí a vůní. V této knize najdete proslulé recepty s tradicí i návody na jídla skoro zapomenutá. Kuchařka je přehledně rozdělena podle regionů a z každého nabízí nejslavnější polévky, sladkosti, slavnostní chody i ochutnávku každodenního jídelníčku.

Rád jím dobré jídlo a čtu dobré knihy. Ty nemusejí být o jídle, aby měly šmak. Ale mají-li pasáže, kde se vaří, peče, dusí, smaží a tak dále, pokaždé se pak mohu pustit – posilněný a potěšený – do zvolna plynoucích popisů, duchaplných dialogů, hloubavých úvah. Regionální kuchařka Petry Pospěchové je především o jídle. Jenže pod i nad pokrmy slyším dialogy, vidím ženské, chlapy, děcka, stařenky, staříky… a sem tam zaštěká pes, zabečí ovce, zakdáká slepice, zavoní bramborová pára, houby, seno,

zelí, zabijačka, slivovice, vdolky. Zazní muzika. Zahřmí. Táhnou mraky, vojska a hloubavé úvahy. Po nebi, z lesů, z pastvin. Do Regionální kuchařky by se s chutí začetli i takoví gurmáni jako Honoré de Balzac, Jaroslav Hašek, Ivan Alexejevič Bunin, Ray Bradbury, Agatha Christie, Jan Werich, Betty MacDonald, Ernest Hemingway, William Saroyan, Isaak Babel, Jules Verne, Magdalena Dobromila Rettigová a spousta dalších.

Antonín Bajaja, spisovatel

Většina z nás neví, že třeba šneci byli v Čechách obvyklou delikatesou dávno před tím, než jsme začali poznávat sushi, fajitas nebo parmskou šunku. Že na slavnostní tabuli patřily slávky nebo že nejčerstvější chřest byl ten od Ivančic. V této knize najdete regionální recepty z celé republiky. Předávaly a „vylepšovaly“ se často celá pokolení a při troše štěstí je budou znát ještě naše babičky. Je však s podivem, kolik vynikajících jídel upadlo v zapomnění.

Titus Eiáš, šéfkuchař

Kniha vychází 16. října 2013 a je k dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Veterinární správa odebrala v rámci plošného monitoringu AMP již přes 1000 vzorků potravin

22:28 Veterinární správa odebrala v rámci plošného monitoringu AMP již přes 1000 vzorků potravin

Státní veterinární správa (SVS) v rámci plošného monitoringu na výskyt afrického moru prasat (AMP) o…