Poznejte všechny chutě Čech, Moravy a Slezska

24.10.2013 9:37

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA autorky Petry Pospěchové poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky. Autorka vás provede Valašskem, Slováckem, Brnem, Hanou, Slezskem, Podkrkonoším, Horáckem, Polabím, Prahou, jižními Čechami, Šumavou, Chodskem a Sudety (Kuchařka začíná na východě republiky, kde tradice, včetně těch gastronomických, zůstávají dodnes živé. V dalších kapitolách se čtenář postupně dostává dál a dál na západ, až k německé hranici.) Regionální kuchařka, obsahující recepty slavné i skoro zapomenuté, by neměla chybět v žádné kuchařské knihovně.

Poznejte všechny chutě Čech, Moravy a Slezska
Foto: Archiv
Popisek: Mouka

Jihočeské noky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské polévky – kyselo a hladká ančka, valašský skopový guláš, chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy nebo patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka… regionální pokrmy mají stovky chutí a vůní. V této knize najdete proslulé recepty s tradicí i návody na jídla skoro zapomenutá. Kuchařka je přehledně rozdělena podle regionů a z každého nabízí nejslavnější polévky, sladkosti, slavnostní chody i ochutnávku každodenního jídelníčku.

Rád jím dobré jídlo a čtu dobré knihy. Ty nemusejí být o jídle, aby měly šmak. Ale mají-li pasáže, kde se vaří, peče, dusí, smaží a tak dále, pokaždé se pak mohu pustit – posilněný a potěšený – do zvolna plynoucích popisů, duchaplných dialogů, hloubavých úvah. Regionální kuchařka Petry Pospěchové je především o jídle. Jenže pod i nad pokrmy slyším dialogy, vidím ženské, chlapy, děcka, stařenky, staříky… a sem tam zaštěká pes, zabečí ovce, zakdáká slepice, zavoní bramborová pára, houby, seno,

zelí, zabijačka, slivovice, vdolky. Zazní muzika. Zahřmí. Táhnou mraky, vojska a hloubavé úvahy. Po nebi, z lesů, z pastvin. Do Regionální kuchařky by se s chutí začetli i takoví gurmáni jako Honoré de Balzac, Jaroslav Hašek, Ivan Alexejevič Bunin, Ray Bradbury, Agatha Christie, Jan Werich, Betty MacDonald, Ernest Hemingway, William Saroyan, Isaak Babel, Jules Verne, Magdalena Dobromila Rettigová a spousta dalších.

Antonín Bajaja, spisovatel

Většina z nás neví, že třeba šneci byli v Čechách obvyklou delikatesou dávno před tím, než jsme začali poznávat sushi, fajitas nebo parmskou šunku. Že na slavnostní tabuli patřily slávky nebo že nejčerstvější chřest byl ten od Ivančic. V této knize najdete regionální recepty z celé republiky. Předávaly a „vylepšovaly“ se často celá pokolení a při troše štěstí je budou znát ještě naše babičky. Je však s podivem, kolik vynikajících jídel upadlo v zapomnění.

Titus Eiáš, šéfkuchař

Kniha vychází 16. října 2013 a je k dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…