Pozvání na cyklus „Zakázaných výstav“

03.04.2021 11:25

Galerie Art Mozaika v nově zrekonstruovaných výstavních prostorách nedaleko Hlavní pošty v Jindřišské ulici na Praze 1 se zdařile, v rámci legálních možností, vyrovnala s tvrdými opatřeními zákazů shromažďování a hromadné účasti na kulturních akcích, doprovázející dlouhodobě epidemii coronaviru. A zve uměnímilovnou veřejnost i sběratele současného výtvarného kumštů na zcela jedinečnou prezentaci malíře Tomáše Kubíka.

Pozvání na cyklus „Zakázaných výstav“
Foto: ArtMozaika - Ivan Černý
Popisek: Jedinečná prezentace malíře Tomáše Kubíka v pražské Galerii Art Mozaika

Michelangelo v Lockdownu

Tomáš Kubík (nar. 15. 10. 1977) patří k předním malířům své generace s nezaměnitelným rukopisem, inspirovaným klasickým malířstvím. Vystudoval Střední výtvarnou školu Václava Hollara a poté Akademii výtvarných umění – ateliér profesora Zdeňka Berana. Ředitel galerie Art Mozaika Dr. Jiří Jaskmanický, v roli kurátora představované výstavy, nám řekl o tvůrčím Kubíkově vývoji více: „Kubík prošel během svých studií mnoha uměleckými styly a zkoumal práce nejrůznějších umělců z celé historie umění. Zdá se, že nejvíce ho oslovují figurativní malby a období renesance a baroka. Ovlivnili ho například Michelangello Buonarotti, Caravaggio či Rembrant.“

Kubík

O talentu a pracovitosti Tomášek Kubíka svědčí seznam jeho výstav a ocenění. Za nejdůležitější lze považovat samostatnou výstavu obrazů a kreseb v Miami na Floridě. Prezentace se uskutečnila v galerii Design Lab v roce 2006. Všechny vystavené obrazy byly tenkrát prodány do soukromých sbírek.

Doktor Jaskmanicky upřesňuje:
„V Čechách se Kubík zúčastnil řady skupinových i samostatných výstav. Zejména v galerii U Prstenu v Praze, galerii AVU, Jihočeské galerii v Českých Budějovicích, galerii M v Pelhřimově, galerii na zámku Hluboká nad Vltavou a mnoha dalších.“ Kubíkovo velkoplošné plátno, významný obraz s názvem Scény z manželského života zakoupila, svého času Národní galerii v Praze a je vystaveno ve veletržním paláci.

Kubík

Torso Belvedere I.

„V roce 1998 získal Tomáš Kubík cenu rektora Akademie výtvarných umění a cenu atelieru klasických malířských technik pod vedením profesora Berana. V roce 2000 byl oceněn ministrem školství, mládeže a tělovýchovy cenou pro vynikající studenty za mimořádné výsledky ve studiu a tvůrčí činnost oboru Malba. On osobně si velmi váží toho, že byl zvláštní komisí vybrán, aby namaloval oficiální portrét rektora UK profesora JUDr. Karla Malého, dílo je umístěno v Karolínu…“

Kubík

Ignudo I.

Prohlídka výstavy ve zvláštním režimu

V létě předloňského roku se konala úspěšná Kubíkova výstava ve Strahovském klášteře, což položilo základy dlouhodobé spolupráce Tomáše Kubíka s galeristou Dr. Jaskmanickým. Nyní máme možnost shlédnout výběr z Kubíkovy tvorby, plátna, kresby i grafiku v novotou vonící Galerii Art Mozaika, na adrese Politických vězňů 8, Praha 1. Dominují jim hyperrealistické mužské akty, namalované starou klasickou technikou olejomalby. Obdivuhodné jsou ale i realistické portréty, ženská nahá těla i cyklus „Hry s kresbami“. Počítáme-li dobře, je zde vystaveno 30 jednotlivých artefaktů.

Kubík

Memento mori

Doktor Jaskmanický, který nás osobně výstavou provází, se zastavuje u některých děl a vysvětluje nám, proč:
„Ústředním obrazem je Ignudo I, obraz namalovaný podle kreseb Michelangela a jeho realizace na stropě Sixtinské kaple. Předlohou byl jednak živý model a pak koláž z fotografických záznamů od několika model. Cílem bylo vytvořit iluzi manýrou ovlivněného přístupu k malbě. Dva ústřední portréty "David v renesančním stylu" a "Valeria" budou za pár týdnů vystaveny v Londýně v rámci Royal Society of Portrait Painters Annual Exhibition 2021.

Kubík

Různé možnosti

Závěrem

Výstava je prodejní, především je ale nutné zdůraznit, že její návštěva a prohlídka je ve zvláštním režimu, vzhledem k vládním protiepidemickým opatřením a je možné ji zhlédnout „výdejním okénkem“. Respirátor je povinností, k použití jsou dezinfekční prostředky. Provádějící pracovník galerie má negativní osvědčení o možné chorobě. Návštěva je možná po telefonické dohodě. Vždy UT-PA 11.00 – 18.00. Malým bonusem „za statečnost“ je vstup zdarma. Výstava je k vidění od 15. března do 15. dubna. Poté ji vystřídá další prezentace z cyklu zakázaných výstav, což bude retrospektivní výstava fotografií Milana Junka s názvem „První ohlédnutí“.

Více na: www.artmozaika.cz

Kubík

Galerista Jiří Jaskmanický:
Rok trvající uzavření výstavních síní je prakticky likvidační nařízení. Ministerstvo kultury má především starost o divadla a herce. Nejenom výtvarní umělci, ale i spisovatelé a nakladatelé či vydavatelé periodik nikoho nezajímají…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…