Praha 2: Provoz klientského centra pro prodej obecních bytů zahájen

12.11.2013 15:00

Ve čtvrtek 7. listopadu 2013 byl na adrese Římská 24 zahájen provoz klientského centra projektu prodeje části domů a bytů ve vlastnictví městské části Praha 2. Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci starostky Jana Duchková, Otto Schwarz a Jan Vaněk.

Praha 2: Provoz klientského centra pro prodej obecních bytů zahájen
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Klientské centrum bude provozovat sdružení Murom, a. s., které uspělo ve výběrovém řízení na administrátora procesu prodeje části bytového fondu ve správě městské části Praha 2. Na adrese Římská 24 bude otevřeno pro veřejnost vždyv pondělí a ve středu od 9:00 do 18:00. Hlavním úkolem centra bude zajištění chodu prodeje bytového fondu a s tím spojených služeb. Sloužit má k organizování schůzek se zástupci domů, k usnadnění orientace nájemníků v obecné problematice koupě nemovitostí, cenové nabídce a také objasnění+ IMG_2674.jpg obsahu povinností spojených s vlastnictvím domu či bytu.

Stávajícím nájemcům obecních bytů nabídne Praha 2 k odkoupení 1759 bytů a 132 domů. Administrátor prodeje bude nejprve provádět zaměřování domů a bytových jednotek, sběr a kontrolu dat. Od listopadu do června r. 2014 bude probíhat rozesílání nabídek na odkup celých domů bytovými družstvy a od března příštího roku budou postupně zpracovávány znalecké posudky na ocenění bytových jednotek a rozesílány nabídky IMG_2676.jpgna odkup.

Zástupce starostky pro prodej majetku Otto Schwarz vidí jako nejzásadnější rozdíl oproti předchozím vlnám prodeje obecního majetku způsob stanovení kupní ceny. „Dříve se privatizovalo za ceny vzdálené tržní realitě, což nahrávalo spekulacím s přeprodejem levně nabytých bytů třetím osobám. Nyní bude městská část prodávat za ceny v místě a čase obvyklé (tržní) stanovené znaleckým posudkem, s možností diferencovaných slev,“ říká místostarosta Schwarz.

Například nájemce, který odkoupil jednotlivou bytovou jednotku a smluvně se zaváže byt nepřeprodat po dobu 10 let, může dosáhnout slevy ve výši 30 % z odhadní ceny. „Toto opatření by mělo dostatečně zabránit spekulacím, ale současně též zvýhodňuje nájemníky, kteří budou chtít i nadále užívat byt skutečně pro svou potřebu. Samotný prodej pak bude v každém jednotlivém případě schvalovat Zastupitelstvo městské části Praha 2,“ upřesňuje zástupce starostky Jan Vaněk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: praha2.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…