„V souvislosti s problémy, které se vyskytly kolem polského masa se zaměřujeme na vybrané pražské restaurace a školní jídelny. Zajímáme se, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolujeme proto primárně veškerou s dodávaným masem související dokumentaci: dodací listy, značení uváděné na etiketách, které pak porovnáváme se značením na tištěném i elektronickém jídelním lístku. Samozřejmě se soustředíme také na další povinnosti provozovatelů včetně dodržování provozní a osobní hygieny,“ vysvětluje MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Postupujeme v úzké koordinaci s dalšími dotčenými dozorovými orgány, například Městskou veterinární správou v Praze Státní veterinární správy (SVS). Kontroly HSHMP v terénu provádějí zaměstnanci odborů hygieny výživy (HV) a hygieny dětí a mladistvých (HDM),“ doplňuje.
Do dnešního dne pražští hygienici zkontrolovali 29 provozoven stravovacích služeb, 26 restaurací a 3 školní jídelny. Menší počet kontrol ve školních jídelnách je dán probíhajícími jarními prázdninami v půlce hlavního města.
Vysloveně závažné nedostatky prozatím kontroly neukázaly. „Přesto se v jedné z provozoven vyskytlo pochybení ve značení a v provozní hygieně. Udělíme proto pokutu ve výši 4000 korun,“ popisuje Pavla Svrčinová a dodává: „V jednom případě se dále zjistilo hovězí maso původem z Polska, avšak balené v Nizozemsku, doklady o původu masa měl provozovatel k dispozici. Po domluvě jsme případ předali na SVS. Hovězí maso dodávané přímo z Polska naši zaměstnanci zaznamenali dvakrát. Vyžádali si ještě doplňující doklady, poté předáme, v rámci principu předběžné opatrnosti, rovněž SVS. V dalších kontrolách pokračujeme.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
Článek obsahuje štítky
autor: Tisková zpráva
Veřejná doprava
Dobrý den, když tak myslíte na ekologii, proč v Praze není hromadná doprava pro všechny zdarma?
Další články z rubriky

11:14 ČEZ: Třeboradický „kotel poslední záchrany“ výrobcem teplé vody pro Prahu
Velkou proměnou prochází v současné době výrobní technologie v Areálu Třeboradice, a.s., ze Skupiny …
- 7:33 Vězeňská služba: Dokumentární projekt Ve službě: Za mřížemi II
- 20:16 FNUSA: Šetrnější přístup k léčbě parodontitidy přináší méně komplikací
- 16:14 ČEZ: Nárůst počtu dobíjení přes 50 %
- 11:14 Finanční správa se soustředí na stovky milionů nepřiznaných tržeb e-shopů
- 7:33 ČSÚ: Meziroční růst cen potravin opět zrychlil