Pražská hygiena pokračuje v kontrolách sledovatelnosti a značení masa

13.02.2019 14:50

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) pokračuje v průběžných kontrolách pražských provozoven poskytujících stravovací služby a nabízejících hovězí maso.

Pražská hygiena pokračuje v kontrolách sledovatelnosti a značení masa
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

„V souvislosti s problémy, které se vyskytly kolem polského masa se zaměřujeme na vybrané pražské restaurace a školní jídelny. Zajímáme se, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolujeme proto primárně veškerou s dodávaným masem související dokumentaci: dodací listy, značení uváděné na etiketách, které pak porovnáváme se značením na tištěném i elektronickém jídelním lístku. Samozřejmě se soustředíme také na další povinnosti provozovatelů včetně dodržování provozní a osobní hygieny,“ vysvětluje MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Postupujeme v úzké koordinaci s dalšími dotčenými dozorovými orgány, například Městskou veterinární správou v Praze Státní veterinární správy (SVS). Kontroly HSHMP v terénu provádějí zaměstnanci odborů hygieny výživy (HV) a hygieny dětí a mladistvých (HDM),“ doplňuje.

Do dnešního dne pražští hygienici zkontrolovali 29 provozoven stravovacích služeb, 26 restaurací a 3 školní jídelny. Menší počet kontrol ve školních jídelnách je dán probíhajícími jarními prázdninami v půlce hlavního města.

Vysloveně závažné nedostatky prozatím kontroly neukázaly. „Přesto se v jedné z provozoven vyskytlo pochybení ve značení a v provozní hygieně. Udělíme proto pokutu ve výši 4000 korun,“ popisuje Pavla Svrčinová a dodává: „V jednom případě se dále zjistilo hovězí maso původem z Polska, avšak balené v Nizozemsku, doklady o původu masa měl provozovatel k dispozici. Po domluvě jsme případ předali na SVS. Hovězí maso dodávané přímo z Polska naši zaměstnanci zaznamenali dvakrát. Vyžádali si ještě doplňující doklady, poté předáme, v rámci principu předběžné opatrnosti, rovněž SVS. V dalších kontrolách pokračujeme.“

Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách SVS ZDE.

Na webových stránkách SVS si může spotřebitel zkontrolovat i původ hovězího masa, které si zakoupil.

Jednoduchost dohledání původu hovězího masa ilustrují následující dva obrázky:

  • na etiketě baleného hovězího masa je vždy uvedeno tzv. referenční číslo, pod kterým je konkrétní zvíře evidováno – viz žluté zvýraznění

  • na webové stránce https://www.hovezimaso.cz/ pak spotřebitel toto číslo zadá ve formuláři do kolonky číslo zvířete, kdy poté systém vygeneruje kompletní informaci o původu zvířete

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…