Pražské služby: Množství odpadu v hlavním městě rekordně pokleslo

29.01.2014 13:34

Množství komunálního odpadu, vyprodukovaného Pražany, pokleslo v loňském roce na 259 tisíc tun. Zároveň došlo k významnému pokroku ve využívání odpadu pro výrobu energie: v ZEVO Malešice bylo energeticky využito více než 300 tisíc tun komunálního odpadu. „Hranice 300 tisíc tun byla překonána 26. prosince. Je to poprvé, kdy bylo na energii přeměněno takové množství odpadu,“ komentuje Julián Záhorovský, mluvčí společnosti Pražské služby, která ZEVO Malešice provozuje.

Pražské služby: Množství odpadu v hlavním městě rekordně pokleslo
Foto: Pražské služby
Popisek: Pražské služby

Rekordního množství energeticky zpracovaného odpadu bylo podle Záhorovského využito i díky svozu komunálního odpadu z okolních obcí. „Celkem bylo v roce 2013 v ZEVO Malešice přeměněno na energii 304 tisíc tun komunálního odpadu, z toho asi 45 tisíc tun pocházelo ze svozu z jiných obcí nebo od jiných společností, “ upřesňuje mluvčí. ZEVO Malešice tak loni vyrobilo teplo a světlo pro 20 tisíc pražských domácností.

Množství komunálního odpadu, vyprodukovaného Pražany, je nejnižší za posledních šest let. Pro ilustraci - v roce 2008 bylo v Praze sesbíráno 268 tisíc tun komunálního odpadu, v roce 2009 číslo vzrostlo na 270 tisíc tun, v roce 2010 šlo o 268 tisíc tun, v roce  2011 došlo opět k nárůstu na 272 tisíc tun a roku 2012 byl zaznamenán pokles na 264 tisíc tun.

Pozvolný nárůst naopak zaznamenaly Pražské služby v množství svezeného tříděného odpadu, přičemž tradičně platí, že v třídění odpadů Praha patří mezi nejvzornější města v republice. V hlavním městě je momentálně umístěno více než 4300 kontejnerových stání na tříděný odpad a za poslední dva roky díky nim bylo vytříděno přes 102 tisíc tun odpadu. „V roce 2013 podle našich statistik každý občan Prahy vytřídil 17,9 kilogramů papíru, 9,7 kilogramů plastu, 12,8 kilogramů skla a 0,7 kilogramů nápojových kartonů,“ vypočítává mluvčí Záhorovský.

Třídění odpadů má podle Záhorovského jednoznačně pozitivní ekologický efekt. „Naše dvě třídící linky zpracují ročně více než 36 tisíc tun papíru. Každý rok tak zachráníme okolo 612 tisíc stromů, tedy asi 875 hektarů lesa. To je desetkrát větší rozloha, než má pražská obora Hvězda,“ uvádí Záhorovský. 

V hlavním městě je momentálně umístěno 132 750 nádob na komunální odpad. Z tohoto množství je 17 044 nádob na separovaný odpad a 115 706 na směsný odpad.

Podle údajů společnosti Pražské služby se v pražských ulicích denně pohybuje 97 až 103 vozidel určených ke sběru komunálního odpadu. „Jedno svozové vozidlo denně najede v průměru 75 kilometrů. Jednotlivé trasy jsou plánovány s ohledem na ekonomickou, časovou a dopravní situaci, prioritou vozů je nebrzdit tramvajový provoz,“ popisuje Záhorovský. Ve své flotile mají v současné době Pražské služby 70 vozidel s pohonem na CNG, šetrným k životnímu prostředí. „V letošním roce je v plánu zvýšit počet těchto vozidel o dalších 11 kusů,“ uzavírá Záhorovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…