Pražský hrad ukáže poprvé v historii adventní výzdobu i Masarykovu štědrovečerní tabuli

29.11.2019 9:10

Poprvé ve stoleté historii Kanceláře prezidenta republiky mohou o víkendu návštěvníci zdarma navštívit reprezentační prostory Pražského hradu doplněné o adventní výzdobu a program.

Pražský hrad ukáže poprvé v historii adventní výzdobu i Masarykovu štědrovečerní tabuli
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

K vidění bude například podle dobových záznamů zrekonstruován vánoční stůl prezidenta T. G. Masaryka. “K tomu V Rothmayerově sále vystoupí s vánočními koledami pěvecký sbor dětí z Klokánku a vánoční melodie zahraje také Hudba Hradní stráže,” upřesňuje vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

V salonech budou vystaveny betlémy ze soutěže pořádané KPR pro základní školy a dětské domovy. Zvláštní výzdobu inspirovanou českými vánočními tradicemi i zvyklostmi císařského dvora před rokem 1918 připravují floristky Pražského hradu.

Vstup na sobotní prohlídku bude od 9:00 Matyášovou branou z Hradčanského náměstí a I. nádvoří, poslední návštěvník bude moci do reprezentačních prostor vstoupit půl hodiny před uzavřením, tedy v 16:30.

Prvních 300 návštěvníků sobotního adventního dne otevřených dveří obdrží číslovaný a hologramem opatřený pamětní list k 100. výročí prezidentské kanceláře.

V neděli 1. prosince 2019 krátce po půl páté rozsvítí manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová na Jiřském náměstí vánoční strom a zahájí tradiční charitativní sbírku pro SOS dětské vesničky. Podobně jako v předchozích letech akci doprovodí krátký hudební program.

Při návštěvě Pražského hradu si návštěvníci mohou po oba dny také prohlédnout vánoční výzdobu areálu včetně instalace Jablíčkového betléma výtvarnice Emmy Srncové na III. nádvoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…