Pražský magistrát stočil další várku Metropolitního medu

24.06.2017 9:02

Od loňského května stojí na střeše Nové radnice Magistrátu hl. m. Prahy šest včelích úlů. Včera se konalo již druhé medobraní a Praha se tak může pyšnit svým Metropolitním medem. Stočit by se mělo podle odhadů 120 až 150 kilogramů.

Pražský magistrát stočil další várku Metropolitního medu
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Včelí úly na pražských střechách už nejsou žádná exotika. Už jsou běžně k vidění na střechách obchodních center, hotelů, Národního divadla nebo v Botanické zahradě v Troji a od loňského května i na střeše Nové radnice. Že se včelám na magistrátě daří, dokazuje i to, že zde vzniklo dvoumatečné včelstvo. V jednom úlu se narodila další včelí královna, a protože byly královny odděleny mřížkou, včelstvo se staralo o obě dvě.

„Vznik včelích úlů na střeše magistrátu jsem osobně moc podporovala, proto doufám, že letošní med bude stejně kvalitní jako ten loňský. Vždyť i sám pan včelař si med loni moc pochvaloval a rozbory jeho kvalitu potvrdily. Včelám se na střeše Nové radnice daří, a tak jsme mohli stočit další várku Metropolitního medu,“ radovala se pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Praha je zelené město plné parků, zahrad a sadů. „Rádius snůšky mají včely kolem pěti kilometrů, takže bez problémů doletí na Petřín nebo až do Stromovky. Pastva je tu pro včely mnohem zajímavější a pestřejší než někde na vesnici, kde jsou to zpravidla jednotvárné lány řepky. Rostliny tu kvetou díky druhové pestrosti postupně, takže se včely mohou živit rovnoměrně od jara do podzimu. Očekáváme, že bychom z této várky měli stočit 120 až 150 kilogramů medu,“ řekl včelař Zdeněk Růžička, který se o magistrátní včely stará.

„Med, který naše včely nasbíraly, rozdáváme nejen tuzemským, ale i zahraničním návštěvám, aby tak každý měl možnost ochutnat kapku zlaté Prahy. Nově bychom chtěli náš Metropolitní med rozdávat i do nemocničních škol, které Praha zřizuje,“ dodala Krnáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …