Pražští hygienici jdou příkladem, více než třetina je očkována proti chřipce

09.01.2019 18:43

V oblasti proočkovanosti proti chřipce se snaží být vzorem pro ostatní Pražany sama Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). Již několik let patří mezi organizace, jejíž zaměstnanci se v Praze vůbec nejvíce nechávají preventivně očkovat proti chřipce. A potvrzují to také výsledky očkování v letošní sezóně, které ukázaly, že se očkovat nechala více než třetina pražských hygieniků.

Pražští hygienici jdou příkladem, více než třetina je očkována proti chřipce
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

„Vítám zájem našich zaměstnanců o očkování proti chřipce. Z praxe víme, že pro mnohé jiné organizace, a to včetně zdravotnických zařízení, jsme v tomto ohledu pozitivním příkladem. Naši zaměstnanci si význam preventivního očkování proti chřipce uvědomují a již ze zkušeností vědí, že se v praxi vyplácí. Očkování snižuje riziko onemocnění až o 60 %. Je tak prokazatelně nejúčinnějším preventivním opatřením,“ říká MUDr. Zdeňka Jágrová, pověřená zastupováním ředitele HSHMP.

HSHMP nabízí každoročně svým zaměstnancům očkování proti chřipce jako zaměstnanecký benefit, pro pražské hygieniky je tak očkování proti chřipce bezplatné. Podobným benefitem motivují své zaměstnance i další zaměstnavatelé v našem hlavním městě.

Bohužel mnoho Pražanů nadále očkování podceňuje. Obranných prostředků proti chřipce v takových případech mnoho nezbývá. Přesto je v období zvýšené pravděpodobnosti výskytu chřipkových onemocnění, případě v situacích, kdy konkrétní jedinec již chřipkou onemocní, vhodné se snažit dodržovat alespoň následující zásady:

  • Vyhnout se kontaktu s nemocnými osobami (doporučená vzdálenost je min. 1 m).
  • Mýt si ruce mýdlem a vodou a to podle zásad správné hygieny rukou, zvláště po kašli či kýchání.
  • Rozhodně se nedotýkat očí, nosu a úst nemytýma rukama.
  • Dbát také na pestrou stravu a dostatečný odpočinek.
  • Spát v oddělené místnosti, pravidelně větrat
  • Při kašli, kýchání a smrkání si zakrývat nos a ústa papírovým kapesníkem, který vždy po použití vyhodit do uzavřeného odpadkového koše a poté si umýt ruce
  • Z domova vycházet v období, kdy lidé mohou být pro své okolí infekční pouze v nezbytných případech
  • Plánované návštěvy u odborných lékařů odložit, pokud nejsou nezbytně nutné

Bližší podrobnosti o onemocnění chřipkou obsahují dva osvětové letáky Státního zdravotního ústavu a HSHMP:

  • SZÚ: "Pozor! Chřipka útočí!" (ZDE)
  • HSHMP: CHŘIPKA - Jak se ochránit a být zdravý? (ZDE)

Každý týden aktuální data o vývoji onemocnění chřipkou v Praze

HSHMP v období pravděpodobného zvýšeného výskytu chřipky a jiných respiračních onemocnění, zpravidla od října do března, publikuje na svých internetových stránkách v pravidelných týdenních přehledech informace o výskytu akutních respiračních onemocnění v Praze. Každý týden v pondělí se tak veřejnost dozví řadu zajímavých informací o vývoji v předchozím týdnu nebo třeba srovnání se stejným obdobím v předchozím roce. Informace je možné sledovat na internetových stránkách pražské hygieny v sekci Chřipka (ZDE).

Podle zatím posledního hlášení platného k datu 7. 1. 2019 je nemocnost v Praze typická pro tuto roční dobu, jedná se o sporadické případy onemocnění a klasický administrativní pokles hlášené nemocnosti v období vánočních svátků. Na území hl. m. Prahy bylo přesto v minulém týdnu hlášeno 5 nových případů onemocnění chřipkou s těžkým průběhem vyžadujícím hospitalizaci, celkem je dosud evidováno sedm těžkých případů onemocnění včetně jednoho úmrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…