Předseda ÚOHS změnil pokutu uloženou kartelu dodavatelů zdravotnické techniky

25.11.2015 19:47

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj svým druhostupňovým rozhodnutím z 16.11.2015 částečně změnil prvoinstanční rozhodnutí o kartelové dohodě v oblasti veřejných zakázek na zdravotnickou techniku, jíž se dopustily společnosti HOSPIMED, spol. s r.o. a PURO-KLIMA, a.s.

Předseda ÚOHS změnil pokutu uloženou kartelu dodavatelů zdravotnické techniky
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Přestože existence kartelu byla potvrzena, bylo nutno snížit uložené sankce na 33 197 000 Kč pro HOSPIMED a na 10 900 000 Kč pro PURO-KLIMA. Rozhodnutí již je pravomocné.

V prvostupňovém rozhodnutí Úřad uvedl, že obě společnosti v letech 2008 a 2010 slaďovaly své nabídky nebo koordinovaly své jednání při účasti ve veřejných zakázkách „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního centra FN Ostrava“, „UK-1.LF – ZDRAVOTNÍ TECHNOLOGIE PRO STAVBU KATEŘINSKÁ 32“ a „Modernizace přístrojového vybavení a obnova technologií KC KN Liberec“. Celkový objem těchto zakázek dosahoval téměř 200 milionů korun bez DPH. Jednání ve vzájemné shodě ovlivnilo výsledky uvedených zadávacích řízení a došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu dodávek zdravotnické přístrojové techniky na území České republiky. V rámci správního řízení Úřad zajistil informace o četných obchodních kontaktech mezi společnostmi HOSPIMED a PURO-KLIMA i korespondenci svědčící o koordinovaném jednání na trhu. Při prověřování konkrétních zadávacích řízení bylo dále zjištěno, že některé nabídky účastníků řízení byly nápadně podobné, nabídkové ceny byly zcela shodné či se lišily pouze nepatrně a vždy byly nastaveny těsně pod maximální cenu stanovenou zadavatelem.

V rozkladovém řízení musel předseda Úřadu zrušit část týkající se veřejné zakázky „UK-1.LF – ZDRAVOTNÍ TECHNOLOGIE PRO STAVBU KATEŘINSKÁ 32“, neboť u ní již uběhla tříletá subjektivní lhůta pro uložení sankce. Pokuty pro oba účastníky řízení byly v důsledku toho přiměřeným způsobem sníženy.

Společnost PURO-KLIMA navíc před uložením prvostupňové sankce upravila své účetní období, o čemž nebyl prvostupňový orgán zavčas informován a nemohl tuto skutečnost zohlednit při výpočtu sankce. V rozkladovém řízení bylo nicméně třeba tuto věc napravit. Vzhledem k uvedené změně společnost PURO-KLIMA vykázala výrazně nižší obrat a předseda Úřadu její sankci musel dále ponížit na necelých 11 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…