Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek jednal s náměstkem MPO Marianem Piechem

15.07.2021 21:34

„Úlohou vlády je najít rychle prostředky na likvidaci škod, nahradit podnikatelům alespoň základní příjmy, podpořit obnovu jejich zdevastovaných provozoven a stimulovat poptávku po jejich produktech a službách,“ říká předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek jednal s náměstkem MPO Marianem Piechem
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Podle něho je zásadní chybou, že centrální orgány nemají detailní přehledy. Ještě zjišťujeme, zda k postiženým podnikatelům nějaká pomoc dorazila, zda jsou připravené nástroje na cílenou podporu. Upozornili jsme vládu na fakt, že se jedná jen o cca 200 živnostníků a podnikatelů, kterým je nutné cíleně, konkrétně a rychle pomoci.

Z jednání předsedy Bábka s náměstkem MPO Piechem (14. 7. 2021), vyplynulo následující:

1) Nedostali jsme informaci, zda má MPO přehled o tom, zda je podnikatelům a živnostníkům vyplácen jednorázový příspěvek na úklidové práce 50 000 Kč.

2) MPO zpracovalo zatím asi 60 žádostí poškozených podnikatelů o dotaci až 1 000 000 na obnovu či nákup nového majetku. Konkrétní finanční částku, která má být prvním žadatelům vyplácena od 15. 7. 2021, MPO nevyčíslilo.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

3) MPO chystá projekt na podporu poptávky po službách a produktech postižených živnostníků a podnikatelů pomocí on-line „Tržiště“. Podle Podnikatelských odborů je tento nástroj na webu CzechInvestu určený pro velké firmy a pro drobné podnikání není vhodný a nebude fungovat.

Podnikatelské odbory navrhují použít formu odběrových poukázek dotovaných státem (např. 50:50), které budou motivovat k nákupu přímo zákazníky, a to především obyvatele poškozených obcí i obcí okolních.

4) MPO chystá od 1. 8. 2021 spustit investiční program Nemovitost. Předpokládá se, že by bylo možné z něho čerpat až 100% dotace na obnovu původních nemovitostí pro podnikání, ale zároveň by mělo být možné rozšířit kapacity těchto nemovitostí až na dvojnásobek. Toto rozšíření by pak bylo dotováno asi 30 % příspěvkem. Největší překážkou je v tomto případě stavební řízení. K čemu budou připravené peníze, pokud stavební povolení potrvá roky, jak je v ČR obvyklé?

5) MPO slibuje do budoucna bezúročný úvěr u Českomoravské záruční a rozvojové banky do výše 45M Kč. Tento typ snadno dostupného úvěru je podle Podnikatelských odborů chiméra, protože banka bude chtít úvěry jistit nemovitostí. Podnikatelské odbory si položily otázku, zda si ČMZRB představuje, že podnikatel bude ručit zničenou nemovitostí, na jejíž obnovu úvěr potřebuje.

„Některé nástroje MPO oceňuji, jiné jsou podle nás bezzubé. Pro podnikatele postižené tornádem je však postup úřadů pomalý. Podnikatelské odbory nabízejí státu pomocnou ruku a předali jsme úředníkům naše konkrétní návrhy. V nejbližších dnech se spojíme i s vedením CzechInvestu a CzechTurismu a budeme hledat další efektivní řešení a pomoc pro všech cca 200 tornádem postižených živnostníků a podnikatelů,“ uzavírá Radomil Bábek, a dodává, že „Podnikatelské odbory navíc okamžitě osloví i Ministerstvo financí, tedy ministryni Schillerovou, protože odpuštění daní a odvodů a kompenzační bonus jsou další potřebné nástroje“.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. - mají víc než 15 000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…