Premiér Babiš navštíví Marocké království a bude jednat s marockým premiérem Otmáním

03.12.2018 20:09

Předseda vlády ČR Andrej Babiš odletí v úterý 4. prosince 2018 na oficiální návštěvu Marockého království. V Rabatu bude jednat s předsedou marocké vlády Saad Dinem El Otmáním především o hospodářské spolupráci a otázkách spojených s migrací.

Premiér Babiš navštíví Marocké království a bude jednat s marockým premiérem Otmáním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Předseda vlády ČR Andrej Babiš odletí v úterý 4. prosince 2018 na oficiální návštěvu Marockého království. V Rabatu bude jednat s předsedou marocké vlády Saad Dinem El Otmáním především o hospodářské spolupráci a otázkách spojených s migrací. Setká se také s předsedy obou komor marockého parlamentu. Další den se delegace přesune do Casablanky na česko-marocké podnikatelské fórum. Předsedu vlády doprovází i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která během návštěvy podepíše se svým marockým protějškem mezivládní dohodu o hospodářské spolupráci.

Předseda vlády ČR se po uctění památky Mohameda V., prvního krále od vyhlášení marocké nezávislosti v roce 1956, setká s předsedou vlády Marockého království Saad Dinem El Otmáním. Mezi hlavní témata jednání budou patřit ekonomické vztahy, a to jak z hlediska rychle rostoucí obchodní výměny, tak i s ohledem na příležitosti pro investiční a průmyslovou spolupráci českých a marockých společností. Předsedové vlád budou hovořit i o otázkách spojených s nelegální migrací s ohledem na skutečnost, že přes Maroko vede v současnosti nejvytíženější migrační trasa z Afriky do EU. Zmíněna by měla být i spolupráce v oblasti obrany, zdravotnictví, vědy a kultury.

Následovat bude plenární zasedání obou delegací, které bude završeno podpisem Rámcové dohody o hospodářské a průmyslové spolupráci ministry průmyslu a obchodu za přítomnosti obou premiérů. Během úterního večera se předseda vlády setká také s předsedou Komory poradců Marockého království Hákimem Benšamašem a uvede vernisáž obrazů česko-slovenské malířky Ireny Stanislavové.

Ve středu 5. prosince bude předseda vlády jednat s předsedou Národního shromáždění Marockého království Habíbem El Malkím a také s marockým ministrem zemědělství Azízem Achanušem. Posléze se delegace pod vedením premiéra Babiše přesune vysokorychlostním vlakem z Rabatu do Casablanky, kde zahájí česko-marocké podnikatelské fórum.

Termín
4.–5. listopadu 2018

Místo
Marocké království – Rabat, Casablanca

Program

4. prosince 2018

11.30 – ceremoniál položení věnců k hrobce Mohameda V. a Hasana II.
13.30  – společný oběd předsedy vlády ČR s podnikatelskou delegací ČR a marockými hosty
15.00 – setkání předsedy vlády ČR Andreje Babiše s předsedou vlády Marockého království Saad Dinem El Otmáním
18.00 – slavnostní zahájení výstavy obrazů od Ireny Stanislavové "Barvy živých tónů" u příležitosti oslav 100. výročí republiky v Národním divadle Mohameda V.

5. prosince 2018

10.00 – setkání s ministrem zemědělství, mořského rybolovu, rozvoje venkova, vodního a lesního hospodářství Azízem Achanušem
11.00 – setkání s předsedou Sněmovny reprezentantů Habíbem El Malkím
14.00 – zahájení Česko-marockého podnikatelského fóra za účasti předsedy vlády ČR Andreje Babiše

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…