Premiér Sobotka navštívil FNUSA-ICRC

06.06.2016 19:30

S činností Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnic u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) se v sobotu přijeli seznámit premiér české vlády Bohuslav Sobotka a velvyslanec USA v Česku Andrew H. Schapiro.

Premiér Sobotka navštívil FNUSA-ICRC
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA-ICRC

Spolu s nimi přijeli i náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, ředitel vládního Odboru analýz a informací Michal Pícl, hejtman jihomoravského kraje a předseda asociace krajů Michal Hašek a předseda senátního výboru pro zdravotnictví Jan Žaloudík.

Premiér Sobotka podle svých slov sleduje projekt FNUSA-ICRC od jeho vzniku – v době kdy byl projekt vybudování centra poprvé diskutován v kabinetu (2006), byl ministrem financí a již tehdy projekt podporoval. Byl také letos v dubnu během své návštěvy USA u podpisu dohody o pokračování spolupráce brněnského výzkumného centra s prestižní americkou Mayo Clinic na období 2016-2020.

„Toto je přesně typ projektů, důležitých pro budoucnost naší země, výzkum a vývoj, aplikovaný výzkum a mezinárodní spolupráci. Tato zařízení nám zajistí do budoucna konkurenceschopnost a práci pro talentované a kvalifikované lidi. Dnes jsem přislíbil plnou podporu vlády jak z hlediska dlouhodobé perspektivy programu udržitelnosti pro tuto významnou vědeckou infrastrukturu, tak z hlediska podpory mezinárodních kontaktů. Jsem rád, že jsem mohl podpořit kontakty centra ve Spojených státech, že jsme mohli podepsat memorandum o pokračování spolupráce s Mayo Clinic, která je významnou institucí ve Spojených státech, stejně tak kontakty centra v jižní Koreji," řekl ve FNUSA-ICRC premiér Sobotka.

„Jsem velmi potěšen intenzitou a úrovní výzkumu, který je zde realizován. Jsem na to jako člověk pocházející z jihu Moravy hrdý a přeji této instituci, aby se jí i v budoucnu výrazným způsobem dařilo a byla schopna přitáhnout talenty z Evropy i vzdálenějšího zahraničí. Vláda je připravena v rámci své aktivní ekonomické a vědecké diplomacie podporovat navazování mezinárodních kontaktů. Vytváří to nové možnosti pro financování této instituce ve využití mezinárodních grantů," dodal Sobotka.

Ačkoliv centrum vzniklo teprve v polovině roku 2011, kdy EU schválila grant na jeho vybudování, výzkumné aktivity již vyprodukovaly mnoho konkrétních výstupů. V letech 2014 a 2015 bylo FNUSA-ICRC třetí nejproduktivnější z českých výzkumných center podpořených finančně EU, podalo pět přihlášek o patent (jeden byl už udělen) a osm přihlášek průmyslových vzorů. Jeho mladí výzkumníci získali deset mezinárodních ocenění, z toho šest v USA. „Podle našich statistik patříme v některých oborech k předním výzkumným centrům ve východní Evropě a doháníme centra v Evropě západní. Nemůžeme se ještě úplně měřit s centry, která mají staletou a delší historii, ale na výzkum trvající teprve pět let to není špatné," řekl šéf FNUSA-ICRC Gorazd B. Stokin.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně funguje od roku 2011, jeho zřízení a rozjezd do konce roku 2015 bylo financováno z operačního programu Věda a vývoj pro inovace (VaVpI). Za první etapu centrum splnilo všechny předem stanovené plánované milníky a indikátory, které mapují jeho úspěšnost. Řadu z nich, jako například počet odborných vědeckých publikací či množství postgraduálních studentů, výrazně překročilo. Na další chod FNUSA-ICRC v letech 2016-2020 se podařilo získat miliardu korun z Národního programu udržitelnosti II. „To, že se této nemocnici podařilo úspěšně dokončit FNUSA-ICRC, je jeden z nejdůležitějších kroků v její historii. Posunula se tím z řadové fakultní nemocnice mezi špičkové ústavy. Patří poděkování všem, kteří to podporují, především Vládě ČR, ministerstvům zdravotnictví a školství a hejtmanství jihomoravského kraje. Bez těchto institucí bychom toho nikdy nedosáhli," sdělil ředitel svatoanenské nemocnice Martin Pavlík.

Více o jednotlivých aktivitách brněnského výzkumného centra lze najít na webu www.fnusa-icrc.org, o uplynulých 5 letech financovaných z OP VaVpI i na prezentaci 5let.fnusa-icrc.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…