Premiér Sobotka předal norské velvyslankyni dopis, tykající se případu dětí Michalákových

21.01.2015 18:24

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 21. ledna 2015 setkal v Poslanecké sněmovně PČR s velvyslankyní Norského království Siri Ellen Sletner. Společně jednali o případu dětí rodiny Michalákových.

Premiér Sobotka předal norské velvyslankyni dopis, tykající se případu dětí Michalákových
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Během jednání předal předseda vlády Bohuslav Sobotka norské velvyslankyni dopis určený předsedkyni vlády Norska Erne Solberg. Premiér Sobotka v dopise připomíná mimořádnou vážnost a citlivost tohoto případu a zároveň norskou předsedkyni vlády žádá o objektivní posouzení všech skutečností, které s případem souvisí, a podání potřebných informací.

Rovněž byla norské straně předána garance českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, která potvrzuje, že tento úřad je připraven převzít odpovědnost za péči o tyto děti a zajistit, že o ně bude dobře postaráno, a to s podrobným uvedením konkrétních forem pomoci.

Norská velvyslankyně předala premiéru Sobotkovi nótu, jejímž obsahem je mimo jiné informace, že norské úřady mají zájem o navázání přímé spolupráce s příslušnými českými úřady pro další předávaní informací.

Případ matky dětí a její rodiny je značně komplikovaný, zejména z důvodu výlučné pravomoci norských orgánů a aplikace norského práva. Příslušné státní orgány České republiky poskytují rodině potřebnou podporu a v zákonných mezích svých pravomocí činí maximum k navrácení dětí do České republiky. ČR má současně zájem na tom, aby norské soudy v tomto případě rozhodovaly objektivně a s ohledem na zájmy dětí a jejich biologických rodičů.

Vláda učinila prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí ČR 22. prosince 2014 aktivní krok v podobě verbální nóty, ve které informovala Ministerstvo zahraničních věcí Norského království, že právní zástupkyně paní Evy Michalákové podala dne 10. prosince 2014 návrh na revizi soudního rozhodnutí o svěření dětí Michalákových do pěstounské péče. Touto verbální nótou byly rovněž norské straně poskytnuty garance české strany.

Vláda premiéra Sobotky se snaží postupovat v tomto případu k nejlepšímu prospěchu dětí. Předání dopisu norské velvyslankyni je dalším z kroků české vlády v postupu při navrácení dětí do péče jejich matky či alternativně do péče širší rodiny, včetně možnosti jejich přemístění do ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.