Přes 3 tisíce lidí na neschopence loni podvádělo

15.03.2015 15:03

V roce 2014 bylo provedeno takřka 170 tisíc kontrol dodržování režimu dočasně práceneschopného pojištěnce. Ve stejném období bylo celorepublikově ukončeno takřka 1 300 000 případů dočasné pracovní neschopnosti, dá se proto říci, že byl zkontrolován každý osmý dočasně práceneschopný pojištěnec v ČR. Pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) odhalili pochybení při dodržování zákonem stanoveného tzv. léčebného režimu u 3 391 osob na tzv. neschopence.

Přes 3 tisíce lidí na neschopence loni podvádělo
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Kontroly dodržování tzv. léčebného režimu (přesněji řečeno dočasně práceneschopného pojištěnce) provádějí pověření zaměstnanci OSSZ jak na základě vlastního výběru, tak z podnětu ošetřujícího lékaře či zaměstnavatele. Zaměstnanci OSSZ se musí při kontrole dodržování režimu dočasně práceneschopného pojištěnce prokázat „průkazem kontrolora“, nemocní pojištěnci jsou povinni jim kontrolu umožnit. Údaje o provedené kontrole se zaznamenávají do tzv. neschopenky.

Aby byla kontrola možná, lidé čerpající nemocenské jsou povinni sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti. Přičemž místo musí být označené jmenovkou a musí mít funkční zvonek. Pokud zaměstnanci OSSZ při kontrole nezastihnou dočasně práceneschopné pojištěnce na uvedené adrese nebo pokud jim nemocní neposkytnou nezbytnou součinnost k provedení této kontroly, písemným oznámením je vyzvou, aby kontaktovali OSSZ. Záznam o kontrole při porušení režimu se zasílá dočasně práceneschopnému pojištěnci, ošetřujícímu lékaři a zaměstnavateli. Je-li důvodné podezření, že k porušení režimu došlo, zahájí OSSZ správní řízení, jehož výsledkem může být rozhodnutí o krácení nebo odnětí nemocenského. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…